Hlavní obsah

Ve skladu Amazonu u Barcelony pracuje 350 robotů, hlídat je bude stovka zaměstnanců

Novinky, tov

V logistickém centru největšího internetového obchodu Amazon u španělské Barcelony pracuje 350 robotů. Převážejí police se zbožím, a šetří tak čas a práci personálu. Technologie, která je v Evropě novinkou, zatím pracovní místa neubírá, napsal španělský deník El País. Naopak firma nabere stovku zaměstnanců na hlídání robotů.

Foto: Profimedia.cz

Roboti ve skladu Amazonu

Článek

Roboti měří na výšku necelých 30 centimetrů a na šířku něco přes metr. Pohybují se rychlostí 1,7 metru za vteřinu a dokážou převážet police až do váhy 1,3 tuny. Orientují se pomocí QR kódů. Systém firma představila ve Španělsku tento týden. V Evropě zatím funguje jen v dalších dvou skladech v Anglii a Polsku. V USA tito roboti pracují téměř ve dvou desítkách logistických parků Amazonu, uvedl list.

„Systém šetří čas přípravy objednávek a zkracuje vzdálenost, kterou musí urazit zaměstnanec při hledání výrobku,“ popsal ředitel Amazonu ve Španělsku Fred Pattje. Díky automatizaci a rychlejší výměně zboží se podle něj zvýšila kapacita skladu téměř o 50 procent.

Nabírají i víc lidí

Průměrná doba mezi objednávkou zboží zákazníkem a momentem, kdy opouští sklad u Barcelony, je nyní 2 hodiny 45 minut.

Amazon současně ujišťuje, že roboti rozhodně neseberou práci lidem. Vzhledem k silné poptávce plánuje rozšíření centra a chystá se nabírat 2000 lidí. Nedávno firma počítala s náborem 1500 zaměstnanců. Asi sto zaměstnanců bude mít na starost výhradně údržbu a dohled nad provozem robotů.

Bez lidí si roboti neporadí třeba v situaci, kdy nějaký výrobek při přepravě spadne. V takovém případě okamžitě zastaví a přivolá si na pomoc zaměstnance, který jej odstraní z cesty strojům a může zkontrolovat, zda zboží nebylo poškozeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám