Hlavní obsah

Ve městech, kde uzavřeli herny, klesl počet problémových dlužníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve městech, která výrazně omezila počet heren s hracími automaty, klesl počet problémových dlužníků. Podle statistiky společnosti M.B.A. Finance, která spravuje pohledávky velkých firem, se za poslední tři roky snížil počet neplatičů v konkrétních městech až o desítky procent.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zrušení hazardu tak podle inkasní agentury chrání určité skupiny ohrožených osob před utracením většiny příjmů v hracích automatech. Mohou platit své výdaje a závazky, takže jim nevznikají zbytečně nezvladatelné dluhy.

Absence hazardu se projevila na počtu neplatičů

V některých městech vyhlásili nulovou toleranci hernám a na svém území je zakázali úplně. Absence hazardu se projevila na počtu neplatičů. Například ve Žďáru nad Sázavou se za tři roky snížil počet obyvatel s problémy platit své závazky o 18 procent na 93 neplatičů na deset tisíc obyvatel.

Podobně je na tom Praha-západ, kde je ve stejném poměru 106 neplatičů. I ve Frýdku Místku, který má dlouhodobě problémy s nezaměstnaností a nižšími příjmy části obyvatel, klesl počet neplatících dlužníků na 110 na deset tisíc obyvatel.

Hazardní automaty v Praze čeká úplný zákaz. Bez výjimek

Ekonomika

Ve městech, která se potýkají s podobnými sociodemografickými problémy a neregulují hazard dostatečně, je počet dlužníků nejvyšší v republice. Například Sokolov, kde je možné zajít do 24 heren, má na stejný počet obyvatel 260 neplatičů. V Teplicích, kde je v provozu 32 kamenných provozoven, je 281 neplatičů na 10 000 obyvatel.

„Je evidentní, že omezení hazardu má kladný efekt na zadlužení určité skupiny obyvatelstva, která v automatech nechávala většinu svých příjmů,” uvedl provozní ředitel M.B.A. Finance Jakub Zetek.

Ke konci minulého roku významně regulovalo hazard 706 obcí. Díky městským vyhláškám tak poklesl počet kamenných heren z 8367 v roce 2011 na současných 1162 provozoven. Právě herny, které mají na hazardu více než čtyřicetiprocentní podíl, jsou nejčastější příčinou problémů s dluhy u jejich častých návštěvníků. Podle odborníků je rizikovým hraním postiženo 1,6 procenta dospělé populace, což představuje 145 tisíc lidí.

Češi sází jako diví. Loni o polovinu víc než předloni

Domácí

Nejvyšší zastoupení problémových hráčů je mezi návštěvníky heren. Téměř 90 procent patologických hráčů je předluženo, s průměrným dluhem 794 tisíc korun, a přes 40 procent čelí exekuci. Oficiálně jich pracuje jen necelá polovina a hru financují nejčastěji půjčkami a drobnou kriminalitou.

Přestože počet heren výrazně klesl, Češi v loňském roce prosázeli ve všech formách hazardu 389 miliard korun, což je o polovinu více než v roce 2018. Celkem hazardní hráči přišli o 36,3 miliardy korun.

Od letošního prosince by měl začít fungovat rejstřík osob vyloučených z účasti na hazardních hrách a od příštího roku bude povinná elektronická identifikace hráče. Lidé pobírající sociální dávky, lidé s dluhy na výživném nebo zatíženi nějakými závazky by se tak k hazardu neměli dostat. Zetek ale vidí skepticky možnost, že gamblery před hazardem ochrání registrace a omezení přístupu ke hře. Podle něj si nějakou cestu stejně najdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám