Hlavní obsah

Varšava a Kyjev jednají o zvýšení dodávek pohonných hmot na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava a Kyjev nyní jednají o možnostech, jak dodávat z Polska na Ukrajinu více ropných produktů, a zmírnit tak nedostatek pohonných hmot způsobený dopady ruské invaze. S odvoláním na představitele obou zemí o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Richard Carson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Polsko může působit jako hlavní dodavatel pohonných hmot pro Ukrajinu a zajistit více než 200 000 tun produktu měsíčně," uvedla na Facebooku místopředsedkyně ukrajinské vlády a ministryně hospodářství Julija Svyrydenková. Minulý měsíc bylo na Ukrajinu dodáno pouze 60 000 tun ropných produktů.

Polsko dováží téměř veškerou ropu a velkou část hotových petrochemických výrobků, které potřebuje. Má tedy předpoklady k tomu, aby fungovalo jako zprostředkovatel, uvedl podle polského týdeníku Wprost místopředseda polské vlády Jacek Sasin.

Ukrajina se kvůli ruským útokům na svou infrastrukturu, především na ropnou rafinerii Kremenčuk, potýká s výrazným nedostatkem pohonných hmot. Situaci zhoršily problémy v dopravě a ztráta dodávek z Ruska a Běloruska. Rafinerie Kremenčuk je hlavním výrobcem pohonných hmot na Ukrajině.

Ukrajinský trh byl dříve zásobován palivem zejména z Ruska, dále pak z Běloruska a přes námořní přístavy, zatímco od vypuknutí války se benzin a nafta dostávají na Ukrajinu výlučně pozemní cestou z Evropy. Loni Ukrajina spotřebovala asi 2,4 milionu tun benzinu a přibližně osm milionů tun nafty. Před válkou dovážela 80 procent ropných produktů, přičemž 62 procent benzinu a 44 procent nafty pocházelo z Ruska a Běloruska.

Za dva měsíce války inkasovalo Rusko za paliva od zemí EU přes 1,5 bilionu korun

Ekonomika

Podle zpravodajského serveru Foreign Policy Ukrajina před invazí dovážela zhruba třetinu své spotřeby zemního plynu. Po ruské anexi Krymu ale Kyjev zastavil přímé dodávky plynu z Ruska a nyní jej odebírá z evropských zemí.

"Očekáváme, že budeme schopni dostávat ropné produkty ze Spojených států, z oblasti Amsterodam-Rotterdam-Antverpy a z německých, skandinávských a pobaltských zpracovatelských závodů," uvedla Svyrydenková. "Palivo se bude dodávat kombinovanými druhy dopravy přes Polsko," doplnila.

Zástupci Varšavy uvádějí, že bude nejprve nutné vyřešit některé logistické překážky, zejména v železniční dopravě. Polsko a Ukrajina mají totiž jiný rozchod kolejí.

Morawiecki: Moskva musí platit pokutu za zastavení plynu

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přislíbil kroky, jimiž chce do poloviny května ukončit nedostatek pohonných hmot. Podle agentury Reuters kvůli němu není na Ukrajině v provozu polovina ze 7000 čerpacích stanic. U těch otevřených se tvoří fronty a některé z nich zavedly příděl nejvýše pět litrů na nádrž, napsala minulý týden agentura Unian.

Velké zásoby zemního plynu

Deklarovaný cíl Ruska, tedy obsadit východ země a jižní pobřeží, není podle serveru Foreign Policy náhodný. V těchto oblastech se nachází přibližně polovina ukrajinských ložisek ropy, 72 procent zemního plynu a téměř veškerá produkce a ložiska uhlí.

Další podivná smrt ruského miliardáře. Exmanažera Lukoilu měl zabít jed od šamana

Evropa

Loni na konci října, tedy zhruba čtyři měsíce před začátkem ruské invaze, šéf ukrajinské společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko řekl, že Ukrajina bude do pěti let v produkci zemního plynu soběstačná. Počítá s vlastními nalezišti a vládní strategie spoléhá i na obnovitelné zdroje. Jejich podíl v energetickém mixu měla v plánu do roku 2030 zvýšit ze 12 na 25 procent.

Podle Foreign Policy může mít Ukrajina po Rusku nejrozsáhlejší naleziště zemního plynu v Evropě. Potvrzená ložiska mají objem 1,1 bilionu metrů krychlových. Pokud by se potvrdil i objem dalších nalezišť, mohou celkové zdroje činit až 5,4 bilionu metrů krychlových plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám