Hlavní obsah

Valeski v Eurotelu definitivně končí

PRAHA

Terrence Valeski v pátek rezignoval na post generálního ředitele Eurotelu. Už minulý týden přišel o funkci jednatele Eurotelu a spolu s ní o většinu rozhodovacích pravomocí ve firmě.

Foto: TV Relax-Pohoda

Stále usměvavá Helena Štáchová, Mánička a producent Jiří Plincner

Článek

Valeski podle svého prohlášení odejde z Eurotelu za půl roku, tedy 8. listopadu, kdy mu vyprší smlouva. "Budu i nadále řídit firmu tak, aby byl zajištěn úspěšný postup privatizačního procesu (Telecomu)," uvedl Valeski.

"Věříme, že spolupráce pana Valeskiho při předávání funkce nástupci umožní plynulý přechod a kontinuitu v provozu Eurotelu," uvedl generální ředitel Telecomu Gabriel Berdár.

Z funkce jednatele ho dovolalo představensvo mateřského Českého Telecomu, s nímž se Eurotel loni spojil. O odstoupení sedmapadesátiletého manažera i z funkce generálního ředitele Eurotelu se mluvilo už od jeho odvolání z pozice jednatele. [celá zpráva]

"Je to důsledek snahy Českého Telecomu personálně ovládnout management Eurotelu, tedy procesu, ke kterému nebyl žádný věcný důvod a od něhož se opětovně distancuji," kometoval Valeského odchod ministr informatiky Vladimír Mlynář.

Ten protestoval proti Valeského odvolání už dřív.  Požádal antimonopolní úřad, aby prošetřil, zda výměnou jednatelů neporušil Telecom podmínky, za nichž se s Eurotelem spojil.

Změny mohou ovlivnit pozici Eurotelu na trhu

Podle analytika Atlantik FT Tomáše Gaťka bude mít rezignace šéfa Eurotelu na privatizaci Telecomu omezený dopad, protože nový investor pravděpodobně dosadí nový management. Pokud by změny pokračovaly i na vedoucích místech v prodeji a marketingu, mohlo by to podle něj ohrozit pozici firmy na mobilním trhu.

Zpráva bude mít krátkodobě negativní vliv i na cenu akcií Telecomu. Trh s tím ale podle něj počítal a navíc koncem května čeká pozitivní zprávu o navrhované výši dividend Telecomu, dodal analytik. Akcie Telecomu dnes dopoledne oslabily o dvě procenta na 323 Kč za kus.

Telecom, který v Eurotelu od prosince drží 100procentní podíl, personální změny zdůvodnil problémy s komunikací s manažery dceřiné firmy. Ty se vyhrotily, když Eurotel začal chystat vysokorychlostní připojení na internet přes mobil prostřednictvím technologie CDMA, která by mohla konkurovat ADSL nabízeném Telecomem. Minulý týden, krátce před chystaným spuštěním služby, se ukázalo, že Eurotel pro CDMA nemá potřebné povolení od ČTÚ.

Odešel i finančí ředitel

Z Eurotelu odešel ve čtvrtek i finanční ředitel Robert Bower. "Rozhodl se využít jinou profesní nabídku," oznámil mluvčí Telecomu Vladan Crha. Jednatelé na jeho místo dosadili jeho dosavadní zástupkyni Marcelu Malikovou.

Kdo je Terrence Valeski

Sedmapadesátiletý Terrence Valeski pochází z amerického státu Arizona. Telekomunikacím se věnuje přes deset let. Roku 1997 začal pracovat v Evropě, prošel například společnostmi British Telecom, holandskou firmou Telfort a italskou Blu. Generálním ředitelem Eurotelu je od listopadu roku 2000. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám