Hlavní obsah

Vakcína od Moderny mění název. Bude se jmenovat Spikevax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína proti onemocnění covid-19 od společnosti Moderna bude nově používat název Spikevax. Změnu schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Moderna skončila čtvrtletí v zisku.

Článek

Dosavadní oficiální název zněl COVID-19 Vaccine Moderna (vakcína proti covidu-19 od Moderny).

Nový název odkazuje na spike protein, který koronavirus způsobující onemocnění covid-19 využívá k proniknutí do hostitelské buňky. Vakcína využívá technologii mRNA (m jako messenger, tedy poslíček, RNA jako jednovláknová nukleová kyselina).

Poslíček je protein, který v případě vakcíny proti covidu buňce pošle instrukce, jejichž pomocí dokáže sama dočasně produkovat spike protein. Imunitní systém následně v reakci na tento cizorodý prvek začne vytvářet protilátky.

Zakladatel Moderny vybral od investorů 70 miliard

Ekonomika

Vakcíny využívající technologii mRNA jako Spikevax od Moderny nebo Comirnaty od Pfizeru a Biontechu vůbec neobsahují původní virus. Tím se liší od klasických očkovacích látek, které dosahují tvorby protilátek oslabenou nebo neaktivní formou viru.

Původní název Moderny zněl ModeRNA Therapeutics a jejím cílem bylo od začátku využít technologii mRNA pro vývoj vakcín proti širokému spektru nemocí. V současnosti Moderna testuje mRNA vakcíny proti HIV a chřipce.

Úspěšný vývoj vakcíny proti covidu-19 pro společnost představoval velký průlom. Od začátku roku 2020 do současnosti tak hodnota akcií společnosti vzrostla o 1000 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám