Hlavní obsah

V zahraničí zůstává přes 400 klientů zkrachovalé cestovky

PRAHA/LIBEREC

Po cestovní kanceláři tm - Travel Market z Liberce, která v pondělí zkrachovala, zbylo v zahraničí několik stovek lidí. Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), u níž byla kancelář pojištěna proti úpadku, zajišťuje jejich návrat. Do úterního rána se vrátila dvě letadla, dnes přiletělo další se 150 pasažéry.

Foto: Věra Breiová

Adolf Fiedler cvičí přítahy s míčem svižně i ve dvaadevadesáti.

Článek

V Bulharsku podle mluvčí ČPP Terezy Fricové zůstává ještě asi 424  "Dostali jsme nové seznamy od cestovní kanceláře," řekla mluvčí ČPP Tereza Fricová. Údaje by podle ní měly být konečné. "O jiných klientech nemá pojišťovna informace. ČPP nyní řeší, zda se tito lidé vrátí v dřívějším termínu, či pobyt dokončí.

Pojišťovna zvažuje, že podá na cestovní kancelář trestní oznámení. Podle Fricové do Liberce již odjeli auditoři pojišťovny, kteří budou prověřovat hospodaření firmy. "Musíme zjistit, proč ta situace vznikla," řekla Fricová.

Cestovní kancelář pořádala zájezdy i do Řecka a Dominikánské republiky, tam však podle infomací pojišťovny žádné klienty nemá.

Zpožděný odlet, zrušený odlet

Na dveřích cestovní kanceláře visí pouze oznámení, že je z technických důvodů zavřeno. Majitelé kanceláře nezvedají ani mobilní, ani pevné telefonní linky.

"Zaplatili jsme si za dvacet tisíc korun dva poukazy do Primorska. Dcera má slzy v očích, já už se jen směji. Minulý týden jsem si ještě na libereckém živnostenském úřadu ověřovala, zda se jedná o seriózní cestovku. Ujistili mě, že ano. Bohužel realita je jiná," řekla podvedená klientka z Chomutova, která si tm - Travel Market vybrala na doporučení přátel.

Mezi těmi, kdo měli dnes v podvečer odletět z Prahy do Bulharska byl i Jaroslav Sedláček z Liberce. Řekl, že už v neděli je cestovní kancelář informovala, že let, který se měl uskutečnit ráno, se odkládá na podvečer. "Když jsme se začali srocovat na letišti, přišly nám dvě pracovnice sdělit, že let se ruší a autobusy nás dopraví domů," řekl. "S žádostí o náhradu škod se prý máme obrátit na podnikatelskou pojišťovnu," dodal.

Muž byl sice zklamán, ale nebral to nijak tragicky. "Je to zkušenost, příště se prostě si dám pozor a pojedu s nějakou větší cestovní kanceláří," řekl.

Nejde o první letošní krach cestovní kanceláře. Například koncem června vyhlásila úpadek cestovní kancelář Tsakis. Začátkem června skončila cestovní kancelář Moravia Tour z Uherského Hradiště. Lidé, kteří si zaplatili zahraniční zájezdy, našli sídlo cestovní kanceláře prázdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám