Hlavní obsah

V záchranném fondu pro Ukrajinu chybí 15 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V programu hospodářské pomoci pro Ukrajinu chybí 15 miliard dolarů, což je v přepočtu asi 300 miliard korun. Upozornil na to v úterý Mezinárodní měnový fond (MMF). Vlády západních zemí musí podle fondu peníze dodat, jinak hrozí, že se program zhroutí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Článek

MMF se už dříve zavázal, že zemi poskytne 17 miliard dolarů. Z této pomoci Ukrajina zatím od MMF obdržela 8,2 miliardy USD. Kyjev by přitom chtěl co nejrychleji získal další část pomoci v objemu 2,7 miliardy dolarů.

Chybějících 15 miliard dolarů je částka, která podle MMF bude potřeba nad původně plánovanou sumu. Důvodem je stav ukrajinské ekonomiky, především pak pokles hrubého domácího produktu o sedm procent, tvrdí zdroje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Problémem je také propad vývozu z Ukrajiny do Ruska, což vedlo k masivnímu odlivu kapitálu a poklesu rezerv ukrajinské centrální banky.

Bez dodatečné pomoci by prý Kyjev musel razantně seškrtat rozpočet, nebo by byl nucen přestat provádět platby majitelům státních dluhopisů. Vysoce postavení západní činitelé, kteří se účastnili rozhovorů, nicméně uvedli, že zvýšení částku pomoci o uvedených 15 miliard dolarů je příliš výrazné a má jen chabou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám