Hlavní obsah

V USA zkrachovaly další tři banky

Washington

Ve Spojených státech tento týden zkrachovaly další tři malé banky. Celkový počet bankrotů v americkém bankovním sektoru se tak od začátku roku vyšplhal na 146. Informovala o tom v noci na sobotu agentura Reuters.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Sídlo americké centrální banky (Fed)

Článek

Američtí regulátoři v pátek uzavřeli finanční ústavy Darby Bank & Trust of Vidalia, Tifton Banking Company of Tifton a Copper Star Bank of Scottsdale. Celková aktiva těchto tří bank činí zhruba miliardu dolarů (18 miliard Kč). Vklady u těchto bank převezmou konkurenti.

Letošní počet bankovních krachů v USA již minulý týden překročil loňských 140 případů a dosáhl nejvyšší úrovně od krize záložen před dvěma desetiletími. Hospodářské oživení v USA sice podpořilo zisky velkých finančních ústavů, řada menších bank se ale stále potýká s problémy se špatnými úvěry.

Současná vlna krachů nicméně zdaleka nedosahuje takové síly jako na přelomu 80. a 90. let minulého století, kdy vrcholila krize záložen. Rekordní byl počet krachů v roce 1989, kdy úřady kvůli krizi záložen zavřely 534 bank.

Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která má řešení bankovních insolvencí na starosti, s letošním růstem počtu krachů počítala. Předpokládá však, že úhrnná aktiva zkrachovalých bank budou nižší než loni, protože letos končí převážně menší bankovní instituce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám