Hlavní obsah

V USA zkrachovalo dalších pět bank, letos jich je už 108

Washington

Dalších pět malých bank zkrachovalo v průběhu tohoto týdne ve Spojených státech. Americký bankovní sektor tak od začátku roku přišel již o 108 bank, které neunesly tíživou finanční situaci a zbankrotovaly.

Foto: Profimedia.cz

Letos zkrachovalo v USA již 108 bank, nejhorší však bude prý třetí čtvrtletí roku.

Článek

Američtí regulátoři v pátek uzavřeli firmy LibertyBank of Eugene, The Cowlitz Bank of Longview, Coastal Community Bank of Panama City Beach, Northwest Bank & Trust of Acworth a Bayside Savings Bank of Port Saint Joe.

Pád těchto pěti bank bude stát Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) zhruba 335 miliónů dolarů (více než šest miliard korun) . Hospodářské oživení v USA podpořilo zisky velkých finančních ústavů, řada menších bank se ale stále potýká s problémy se špatnými úvěry.

Nejhorší bude podle odhadů třetí čtvrtletí

Šéfka FDIC Sheila Bairová už dříve řekla, že nejvíce krachů bank očekává ve třetím čtvrtletí. Pak se prý situace začne zlepšovat. Úřady očekávají, že letos v USA zkrachuje více bank než loni, kdy jich bylo 140.

V roce 2008 skončilo pouze 25 bank a ještě o rok dříve jen tři. Současná vlna krachů ale zdaleka nedosahuje takové síly, jako na přelomu 80. a 90. let při krizi spořitelen. Například jen v roce 1989 v USA zaniklo 534 finančních institucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám