Hlavní obsah

V USA vypukl Black Friday. Američané stojí ve frontách na předvánoční slevy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční nákupní sezónu ve Spojených státech naplno odstartovaly slevové akce Black Friday. Američané ve velkých městech stojí na slevy dlouhé fronty. Kamenné obchody ale i tak stále obtížněji soupeří s e-shopy, píše server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V USA vypukla nákupní horečka, davy lidí přilákaly do obchodů masivní slevy na Black FridayVideo: Reuters

 
Článek

Slevy na Black Friday spustila většina velkých obchodů v USA už o den dříve na Den díkůvzdání 23. listopadu.

Ekonomická situace obchodníkům nahrává. Nezaměstnanost v USA je nejnižší za 17 let a relativně nízko jsou i úroky u půjček.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Američané stojí ve frontě před obchodem na slevovou předvánoční akci Black Friday.

Zákazníci mají podle odhadů utrácet víc než loni, v průměru každý 967 dolarů (20 961 korun) – to je nárůst zhruba o tři procenta, vyplývá z odhadů americké Národní obchodní federace.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Nákupní horečka na Black Friday

Na akce láká řada velkých obchodů v čele s řetězci Walmart nebo Target. V posledních deseti letech je ale zřejmý přesun zákazníků k nákupům na internet a dopad na kamenné obchody je ničivý. Letos vyhlásila řada obchodů bankrot, mezi nejznámější patří třeba hračkářství Toys R Us.

Takzvaný Black Friday využívají pro přilákání zákazníků obchodníci téměř na celém světě. Záběry front a davového šílenství tak světové agentury přinášejí i například z Japonska a dalších zemí. Tradice pochází z USA, kde v pátek po Dni díkůvzdání mají školy volno a lidé vyrážejí s dětmi na nákupy.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Lidé se perou o televize v brazilském Sao Paulu

Slevová akce se v posledních letech uchytila i v Česku [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám