Hlavní obsah

Předvánoční nákupní šílenství začíná, je tady Black Friday

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční sezóna se rozjíždí, lidé obcházejí obchody, objednávají dárky na internetu. Hlavní nákupní šílenství však již tradičně vypukne v pátek. Tento den se do povědomí zapsal jako Černý pátek (Black Friday). Je spojen s masivními slevami, které zákazníky čekají nejen v e-shopech ale v posledních letech nově i v kamenných obchodech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Prvním počinem, který odstartoval předvánoční nákupy, byly Dny dopravy zdarma. Vybrané e-shopy v polovině listopadu nabízely zákazníkům možnost nakupovat bez dopravného.

Na nákupy s dopravou zdarma plynule 24. listopadu naváže největší nákupní svátek importovaný k nám z USA, který již po mnoho let spouští první vánoční slevové akce. Tzv. Black Friday tradičně připadá na pátek následující po Dni díkůvzdání (letos ve čtvrtek 23. listopadu).

Přidávají se i kamenné prodejny

Ceny zboží během Black Friday klesají o desítky procent a každým rokem se do této prodejní akce zapojuje více obchodů. A nejedná se jen o e-shopy, s výraznými slevami se zákazníci postupně setkávají i v různých kamenných prodejnách, obchodních řetězcích či nákupních galeriích. Prodejní slevové akce pak mnohdy trvají po celý víkend.

„Termín Black Friday v České republice používají některé e-shopy nejen v předvánočním termínu, ale také během roku. V listopadu se však jedná o zlomový den, kdy začínají první výprodeje a současně jde do finále předvánoční nákupní horečka,“ doplnil Jan Vetyška z Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Na Black Friday plynule navazuje Cyber Monday (pondělí následující po Black Friday, letos 27. listopadu), které si pro slevy původně vyhradily internetové obchody ve Spojených státech a Velké Británii.

Black Friday loni trhal rekordy

Black Friday získává na popularitě i v Česku. „Opravdu hodně úspěšný byl v roce 2016 týden slev v období Black Friday. Během něj dosáhly celkové obraty téměř hodnot nejexponovanějšího předvánočního týdne. V oblasti prodeje elektroniky bylo období Black Friday vůbec nejúspěšnějším v celém roce 2016,“ uvedl Vetyška.

Podle údajů společnosti RTB House Black Friday vloni v České republice do e-shopů v porovnání s listopadovým průměrem přilákal o 41 procent více návštěvníků, kteří na rozdíl od běžných listopadových dnů provedli o 92 procent více transakcí.

Zákazníci během nákupního svátku Black Friday také podstatně více utrácejí.

„Loni činila průměrná výše objednávky během Black Friday 1987 korun, přičemž v roce 2016 byl celoroční průměr 1386 korun. Denní nárůst obratu během loňského Černého pátku byl 68 procent,“ uvedl Vladan Hejnic, ředitel české affiliate sítě VIVnetworks.com.

Tradice a původ označení Black Friday
Tradice pochází z USA, kde v pátek po Dni díkůvzdání mají školy volno a lidé vyrážejí s dětmi na nákupy. V obchodech či v průvodech je vidět Santa Claus. Podle některých zdrojů začala termín Black Friday (černý pátek) používat v šedesátých letech původně dopravní policie ve Filadelfii, protože se ve městě tvořily zácpy a policisté si v tento den nesměli brát volno. Z posledních let jsou z USA známé záběry, kdy se lidé v obchodech doslova perou o zboží. V roce 2011 použila žena v Kalifornii ve frontě na herní konzoli pepřový sprej. V roce 2012 byli zastřeleni dva lidé na Floridě při hádce o parkovací místo před Wal-Martem.

Nákupní horečka bude vrcholit po 11. prosinci

Největší nákupní horečka vypukne zhruba 14 dní před Štědrým dnem.

„Z našich zkušeností vyplývá, že Češi zřejmě nejvíc utratí v týdnu, který začne pondělím 11. prosince. Osobně bych tento týden doporučil jako ideální pro poslední odeslání objednávek tak, aby dárky dorazily pod stromeček včas,“ doporučil Vetyška.

„V České republice a v sousedním Německu patří mezi vrcholy vánočních on-line nákupů také tzv. Green Monday, což je poslední pondělí, od něhož do Vánoc zbývá nejméně deset dní. Letos tento den vychází na 11. prosince,” doplnil Hejnic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám