Hlavní obsah

V únoru se stavělo méně

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v Česku v únoru reálně meziročně klesla o 11 procent. Oproti lednu se snížila o tři procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o 3,3 procenta stavebních povolení méně. Orientační hodnota povolených projektů vzrostla o 30 procent.

Foto: Novinky

Stavební produkce

Článek

V únoru se začalo stavět 2941 bytů, což je o 8,9 procenta méně než před rokem. Dokončilo se 2570 bytů, což představuje meziroční pokles o 15,6 procenta.

„Stavební úřady vydaly v únoru méně stavebních povolení, ale orientační hodnota vzrostla o třetinu, když bylo povoleno několik větších staveb dopravní infrastruktury,” uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

„Bez ohledu na miliardové stavby by ale orientační hodnota rostla o téměř pět procent,“ dodala.

Paneláky jsou hitem. Byty v nich meziročně zdražily o 19,5 procenta

Ekonomika

„Celkovou situaci tradičně komplikuje extrémně neefektivní systém stavebního povolování, kde Česká republika v mezinárodním srovnání pravidelně obsazuje poslední příčky,” komentoval aktuální údaje hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

„Není proto divu, že orientační hodnota těchto staveb vlivem dlouhodobého nedostatku roste. Ve srovnání s únorem loňského roku dokonce o 30 procent, což je v rámci horizontu 12 měsíců opravdu extrémní nárůst,” dodal.

Reklama

Související články

Stavebnictví na začátku roku kleslo

Stavební produkce v lednu reálně meziročně klesla o 5,2 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 12,3 procenta stavebních povolení méně. Orientační hodnota...

Výběr článků

Načítám