Hlavní obsah

V účtech ministerstva spravedlnosti kontroloři našli chyby za 112 milionů

Praha

V účetní závěrce ministerstva spravedlnosti za rok 2020 našel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) chyby za 112,5 milionu korun. Prověřoval údaje v řádu miliard. Hlavní chybou byl přesun nákladů za 106,6 milionu na licence k softwaru z loňského do předloňského roku. Vyplývá to ze zprávy k prověrce, kterou v pondělí NKÚ zveřejnil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

NKÚ prověřoval loňský závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu ministerstva spravedlnosti, účetní závěrku ministerstva a údaje předkládané ministerstvem pro hodnocení plnění státního rozpočtu. V závěrečném účtu a údajích pro hodnocení plnění rozpočtu nenašli kontroloři významné chyby, ale nespolehlivé byly podle NKÚ některé údaje účetní závěrky.

NKÚ: Úřad vlády dost neprověřil využití peněz EU na růst ekonomiky

Domácí

Největší chybou v účetní závěrce bylo podle prověrky přeúčtování nákladů za více než 100 milionů za softwarové licence z roku 2020 na rok 2019. Platnost licencí je sice stanovena už od konce roku 2019 na tři roky, ale smlouva byla uzavřena až začátkem roku 2020 a první splátky za licence ministerstvo uhradilo také až loni.

Proto mělo podle NKÚ dát náklady za licence do loňského účetnictví. Celkové výdaje za loňský rok v účtech ministerstva činily zhruba 1,2 miliardy korun.

NKÚ: Stát dal na energetické úspory domů jen třetinu plánovaných peněz

Ekonomika

Kontrola začala už před koncem roku 2020. Ministerstvo spravedlnosti tak mohlo opravit některé nesprávnosti ještě před uzavřením účetního období. Podle NKÚ také ministerstvo napravilo všechny nedostatky zjištěné v předchozí kontrole.

Reklama

Výběr článků

Načítám