Hlavní obsah

V Temelíně přibrzdily vloni výrobu elektřiny odstávky

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí nejvyšší množství energie ve své čtrnáctileté historii vyrobila loni Jaderná elektrárna Temelín (JETE). Pomohla jí k tomu, jak Právu řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták, modernizace turbíny na prvním bloku a zkrácení odstávek pro výměnu paliva. Do kolonky roční výroba si zapsala hodnotu 14,95 miliardy kWh elektřiny. Od zahájení provozu v prosinci 2000 vyrobil Temelín 165,09 miliardy kWh elektřiny.

Foto: Archiv JETE

Temelínská elektrárna

Článek

„Nové nízkotlaké díly turbíny, které jsou na prvním bloku využívány od září, umožnily zvýšit výkon turbogenerátoru o dvě procenta. Díky modernizaci turbíny pracuje první blok na výkonu 1078 MWe. Druhý blok, který stejná modernizace čeká letos, dosahuje výkonu 1056 MWe,“ uvedl Sviták.

Pozitivně se podle jeho slov projevilo i zkrácení odstávek pro výměnu paliva o jedenáct dní. Lepší výrobní výsledek ale přibrzdily čtyři vložené odstávky. „I tak elektrárna loni pracovala s 96procentní spolehlivostí,“ dodal Sviták.

Dosud nejvíce elektřiny Temelín vyrobil v roce 2012, kdy do sítě dodal 15,302 miliardy kWh elektřiny. Svojí produkcí kryjí oba temelínské bloky už několik let pětinu české spotřeby. Například jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely 3,5 roku, jihočeským domácnostem by stačila na 12,5 roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám