Hlavní obsah

V prvním čtvrtletí nezaměstnaných ještě mírně ubylo, krize má dopadnout v dalších měsících

Novinky, bož

Počet nezaměstnaných v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 6700 na 104 500. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Míra nezaměstnanosti stagnuje na dvou procentech.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Nezaměstnaní v Česku

Článek

„První čtvrtletí letošního roku takřka nebylo poznamenané koronavirovou krizí,” připomněl ředitel odboru statistiky trhu práce Dalibor Holý skutečnost, že restriktivní opatření platila pouze tři týdny z prvních tří měsíců roku.

„Převládaly ještě trendy z loňska, které směřovaly k mírnému snižování zaměstnanosti, nezaměstnanost v podstatě stagnovala,” dodal Holý.

Eurostat: Nezaměstnanost v Česku v březnu vzrostla

Ekonomika

Vývoj v jednotlivých odvětvích byl podle aktuálních dat rozdílný. „Během hospodářského zamrazení byl významně omezen provoz obchodů a ubylo dopravy, zejména osobní. Nejvýznamněji proto ubylo zaměstnanců v obchodě a v sektoru oprav motorových vozidel,” komentoval aktuální data ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Lidé nejen odkládají odložitelné opravy, ale menší provoz na silnicích znamená také méně nehod žádajících okamžitou opravu. Zároveň to jsou sektory s poměrně flexibilními pracovními kontrakty s vyšší průměrnou mírou fluktuace,” doplnil Bartoň.

Kvůli pandemii je dočasně bez práce 30 milionů Evropanů

Ekonomika

„Ve druhém čtvrtletí lze očekávat významné změny trendů. Nezaměstnaných bude přibývat, když v tomto období začalo být zřejmé, že hospodářská omezení budou dlouhodobá,” uvedl ekonom.

„Někteří zaměstnavatelé se dostali do tak těžké situace, že ani 80procentní pokrytí mezd státem nestačilo a byli nuceni převést zaměstnance na pracovní úřad. Doufejme, že pouze dočasně,” dodal Bartoň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám