Hlavní obsah

V prodejně v Hořicích prodávali zkažené maso. Chyba vedoucího, uvedl mluvčí Agrofertu

Aktualizováno

V prodejně společnosti PMU CZ v Hořicích na Královéhradecku se skladovalo a prodávalo 60 kilo prošlého nebo zkaženého masa a polotovarů. Některé již vykazovaly smyslové změny, uvedla ve středu Státní veterinární správa (SVS). Společnost PMU CZ patří do koncernu Agrofert, provozovateli prodejny hrozí až 50miliónová pokuta. Podle mluvčího Agrofertu nešlo o maso určené na prodej, bylo prý jen špatně označené. To však veterináři odmítli.

Foto: Státní veterinární správa

Článek

„Kontrola byla provedena na základě předchozí stížnosti upozorňující na nízkou úroveň hygieny v provozovně spojenou se zápachem," uvádí veterinární správa na svém webu. SVS nařídila likvidaci masa, do budoucna chce tuto provozovnu kontrolovat více.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky nešlo o maso určené na prodej. „Za minulý víkend se v prodejně nashromáždilo větší množství zboží s prošlou trvanlivostí. Vzhledem k tomu nebylo možné toto zboží uložit do předem připravených a řádné označených ‚konfiskačních‘ nádob k tomuto účelu určených, proto bylo uloženo do připravených plastových nádob, které byly odděleny od běžného zboží v zázemí prodejny," řekl Hanzelka.

To veterináři rozporují, podle Petra Majera ze SVS produkty byly i přímo v obchodě.

Hanzelka dodal, že nádoby nebyly správně označeny, což způsobil vedoucí prodejny. „Situaci řešíme,” dodal Hanzelka. „Uvedené produkty se nacházely jak v zázemí prodejny, tak ve vitríně přímo v obchodě,” sdělil naopak ČTK Majer.

Prodejny ve stovce měst

Společnost PMU CZ provozuje prodejny Procházka ve více než stovce českých měst, píše Agrofert na svém webu. „Jsou tradiční a vyhledávanou součástí objektů obchodních řetězců Penny Market, Lidl a Kaufland,” dodává.

Podle výroční zprávy se předloni snížil zisk společnosti PMU CZ meziročně o 73 procent na 7,5 miliónu korun. Tržby meziročně klesly o šest procent na 1,54 miliardy korun.

Skupina Agrofert je největší subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. Koncern vlastnil předseda hnutí ANO a donedávna i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. V únoru kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie firmy do svěřenských fondů.

Reklama

Výběr článků

Načítám