Hlavní obsah

V Praze se nafta prodává se čtyřkorunovým rozdílem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze se v minulém týdnu prodávala podle společnosti CCS v průměru nejdražší nafta v České republice. Její cena zde průměrně dosáhla 37,15 korun za litr. Přesto lze v rámci metropole u jednotlivých benzínek načerpat diesel s více než čtyřkorunovým rozdílem.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Důkazem toho budiž cena 34,30 Kč/l, za kterou v úterý naftu nabízela čerpací stanice MV Plus v Praze-Uhříněvsi. Oproti tomu například Benzina v Praze 10 na Jižní spojce prodávala litr dieselu za 38,50 Kč.

Ceny pohonných hmot od nového roku v Česku strmě stoupají a za necelý měsíc vzrostly o více než korunu za litr. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 v minulém týdnu stoupla o 56 haléřů na 36 Kč/l, cena nafty vzrostla o 68 haléřů na 36,69 Kč/l. Nejdražší Natural 95 se prodával v minulém týdnu v Jihomoravském kraji, konkrétně za průměrných 36,52 Kč/l. Praha v tabulce krajů obsadila třetí místo s cenou 36,24 Kč/l.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle analytiků je hlavním důvodem dlouhodobě oslabující koruna ve vztahu k dolaru. Česká měna začala nicméně v minulém týdnu pomalu sílit, což dává naději, že růst cen benzínu i nafty by se mohl přinejmenším zastavit.

„Chtělo by to ale posilování trvalejšího rázu,“ uvedl pro Novinky analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

V úterý se severomořská ropa Brent držela na 110 dolarech za barel. Podle Hatlapatky je ale otázkou, co s cenou udělá pondělní vyhlášení ropného embarga ze strany EU proti Íránu. [celá zpráva]

„Hlavními odběrateli íránské ropy jsou jižní státy Evropy – Řecko, Itálie a Španělsko, pro které může být zastavení dodávek dalším hřebíčkem do dluhové rakve,“ doplnil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Česká obchodní inspekce (ČOI) každý měsíc zveřejňuje na adrese www.coi.cz/cs/spotrebitel/nevyhovujici-ph-cerpaci-stanice.html seznam čerpacích stanic, kterým byly za prodej nejakostních pohonných hmot uloženy pokuty.

Reklama

Výběr článků

Načítám