Hlavní obsah

V Portugalsku je kvůli stávce řidičů cisteren benzin na příděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalská vláda nařídila prodej paliva na čerpacích stanicích na příděl kvůli stávce, kterou v pondělí odstartovali řidiči cisteren. Na některých stanicích si veřejnost může natankovat maximálně 15 litrů benzinu nebo nafty, na většině o deset litrů více, napsala agentura Reuters.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Maximální limit 15 litrů na jedno tankování, uvádí nápis na čerpací stanici v Lisabonu.

Článek

Podle agentur AP a AFP je limit 25 litrů na osobní vůz a 100 litrů na kamion na jedno natankování, a to do 21. srpna. Z 3000 benzinových pump je 15 procent už bez paliva nebo zde některý typ paliva došel.

Vláda se aktuálním opatřením snaží vyhnout paralýze země v době vrcholící turistické sezony. V pátek vyhlásila energetickou krizi, a zajistila tak dostatek zásob paliva pro přístavy, nemocnice, letiště a další strategická zařízení.

Řidiči letos protestují již podruhé. Jejich dubnová stávka byla největší za několik let. Ke shodě se zaměstnavateli ohledně výše mzdy však nevedla.

Premiér António Costa v neděli zdůraznil, že v případě potřeby stávkující povolá do práce, napsala AFP. Costa nařídil dodávky 50 procent běžného zásobování a 374 stanic vybraných vládou musí být zásobeno na 100 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám