Hlavní obsah

V Ostravě přijdou o práci stovky lidí, společnost Pegatron propouští

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Do hromadného propouštění se v Ostravě pustila společnost Pegatron Czech, dříve Asus, která má svůj závod v průmyslové zóně Hrabová. Do konce roku dostane výpověď přes 600 lidí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Odstupné vyplatíme do konce roku 359 kmenovým zaměstnancům. Dalších asi 100 lidí odešlo z jiných důvodů, skončila jim smlouva na dobu určitou, jsou po zkušební době nebo sami chtějí odejít,“ vysvětlil personální manažer firmy Zdeněk Svozil. Důvodem propouštění je přesunutí výroby set-top boxů do Číny a neobnovení smlouvy na montáž LCD televizorů.

Společnost se chce nyní zaměřit na servis a opravy výrobků. „V příštím roce bychom měli mít zhruba 650 zaměstnanců, ti by měli být v naprosté většině zapojeni právě do oprav a servisu,“ avizoval Svozil a upozornil, že zatímco firma na jedné straně propouští lidi s nižší kvalifikací, na straně druhé hledá pracovníky s vyšší kvalifikací, například techniky.

Propouštějí i další

Pegatron není jedinou firmou na Ostravsku, která v této době propouští. Zatímco však zbylí zaměstnavatelé dají výpovědi dohromady maximálně 40 lidem, Pegatron jich propustí přes šest stovek.

„Ke konci října mělo odejít 110 kmenových zaměstnanců, do konce roku přibližně dalších 250. Dál se výpovědi mají týkat dalších zhruba 300 agenturních pracovníků,“ řekla vedoucí referátu trhu práce ostravského Úřadu práce Vladana Piskořová.

Kolik z propuštěných lidí skončí v evidenci nezaměstnaných, si netroufala odhadnout. „Od agentur nemáme žádné signály, zda své lidi převedou někam jinam nebo je také propustí,“ nastínila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám