Hlavní obsah

V odstaveném reaktoru v Temelíně unikla technologická voda

Temelín

V odstaveném prvním bloku jaderné elektrárny Temelín unikla v sobotu večer technologická voda do kontejmentu, tedy ochranného obalu reaktoru. Stalo se tomu tak při plánované zkoušce účinnosti nízkotlakého systému havarijního chlazení. Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) únik vody nepředstavuje zvýšené radiační riziko.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Jde o nevýznamnou radiační událost, na kterou se ani nevztahuje mezinárodní stupnice INES pro hodnocení jaderné a radiační bezpečnosti,“ píše SÚJB. První ze dvou jaderných bloků je odpojen kvůli pravidelné výměně paliva.

Únik byl způsoben nedovřeným ventilem a celkové množství uniklé vody bylo stanoveno na 1,08 metru krychlových. Vodu z kontejnmentu odvedl systém speciální kanalizace, který v souladu s projektem takovým účelům slouží.

Událost nepředstavovala zvýšené radiační riziko pro obsluhující personál, neměla ani potenciální dopad na obsah výpustí jaderné elektrárny a neohrozila ani chlazení paliva.

Provozovatel elektrárny zahájil standardní šetření prostřednictvím zpětné vazby a provozních zkušeností. Po prošetření události a projednání poruchovou komisí ETE bude provozovatel informovat SÚJB standardní cestou.

Informována rakouská vláda

Inspektoři SÚJB přijatá opatření zkontrolují, aby se událost neopakovala. Vzhledem k tomu, že objem uniklého chladiva do kontejnmentu byl nad limitem jednoho metru krychlového, SÚJB informoval o události rakouskou vládu, jak to vyžaduje protokol z Melku.

Mezinárodní stupnice INES hodnotí různé události, závady a poruchy na jaderných zařízeních. Škála má osm úrovní, významnější poruchy jsou od čtvrtého stupně. Nejnižším stupněm je INES nula značící odchylku, kdy nejsou porušeny limity a podmínky provozu.

Energetici první výrobní blok jaderné elektrárny Temelín odstavili 12. července. Začala tam pravidelná odstávka pro výměnu čtvrtiny paliva v reaktoru. Plánovaná je na 49 dní. Výrobu elektřiny první blok obnoví v závěru srpna. Po skončení odstávky by měl blok pracovat na výkonu 1055 MW, tedy o zhruba 40 MW vyšším než dosud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám