Hlavní obsah

V Německu obvinili dalších šest manažerů Volkswagenu kvůli dieselgate

Novinky, bož

Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obvinilo dalších šest manažerů automobilového koncernu Volkswagen v souvislosti s emisní aférou. V úterý o tom informoval server týdeníku Die Zeit. Kromě podílu na falšování emisních testů státní zástupce Klaus Ziehe manažery viní i z daňových podvodů.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Logo Volkswagenu na autosalonu v Los Angeles.

Článek

Obvinění se podle státního zastupitelství měli mezi lety 2006 a 2015 podílet na klamání klientů a úřadů v Evropě a USA ohledně skutečné výše emisí dieselových automobilů.

Tři obviněné státní zástupci viní přímo ze spáchání popisovaných skutků, další tři jsou obviněni z napomáhání.

Skandál dieselgate: Vyšetřovatelé podnikli razii ve Volkswagenu

Ekonomika

Již v dubnu loňského roku byla vznesena obžaloba proti bývalému šéfovi představenstva Martinu Winterkornovi a dalším čtyřem osobám kvůli podvodu.

V září byl navíc Winterkorn spolu s tehdejším šéfem Volkswagenu Herbertem Diessem a bývalým šéfem dozorčí rady Hansem Dieterem Pötschem obžalován z manipulací akciovým trhem. Podle žalobců obvinění informovali investory o rizicích emisní aféry až v roce 2015, což mělo být příliš pozdě.

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí koncern obvinila, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí.

Dohoda o urovnání emisního skandálu povzbudila trhy, akcie VW jsou nejvýš za 16 měsíců

Ekonomika

S Američany se Volkswagen na začátku roku 2017 domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody automobilka přiznala vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a má zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun).

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů VW, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladních aut MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám