Hlavní obsah

V největším světovém dole na měď stávkují. Kov může zdražit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes dva a půl tisíce zaměstnanců chilského dolu Escondida, který je největším dolem na měď na světě, stávkuje. Podle agentury AFP vyhlášení časově neomezené stávky vyvolalo znepokojení na světovém trhu s mědí. Důl Escondida těží ročně asi 990 tisíc tun mědi, což je asi pět procent světové produkce tohoto kovu.

Foto: Stringer, Reuters

Společně bojujeme, společně zvítězíme, píše se na transparentu stávkujících zaměstnanců největšího dolu na měď Escondida v Chile.

Článek

„Stávka začala, první směna už nepracuje a druhá se chystá učinit totéž,” řekl AFP mluvčí odborů Carlos Allendes. Odboráři vyhlásili stávku poté, co ztroskotala několikatýdenní jednání o jejich platech a dalších pracovních podmínkách.

Provozovatel dolu jim v rámci úsporných opatření hodlá snížit platy. Zaměstnanci naopak požadují jejich zvýšení.

Analytici společnosti Macquarie odhadují, že stávka trvající týden či několik týdnů omezí nabídku na trhu o 45 tisíc tun a surovina by mohla zdražit až o 9,3 procenta.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Důl Escondida, který leží v poušti Atacama asi 1300 kilometrů severně od metropole Santiago, vlastní z asi 58 procent firma BHP Billiton a 30 procent má společnost Rio Tinto.

V roce 2006 odbory v tomto dole stávkovaly téměř měsíc, a způsobily tak prudké výkyvy cen mědi na světových trzích. Kov dočasně zdražil o šest procent.

V Chile se těží až třetina světové produkce mědi a na vývozu tohoto kovu a dalších surovin je závislá celá chilská ekonomika. Důl Escondida se na těžbě mědi v Chile podílí asi z 20 procent.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Měděné pláty vyrobené v blízkosti dolu La Escondida v Chile. Jde o největší důl na měď na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám