Hlavní obsah

V Mexiku zavřeli jednu z největších skládek na světě

– Mexico City
Novinky, pit

Na předměstí mexického hlavního města Mexico City uzavřely místní úřady jednu z největších skládek na světě. Informovala o tom agentura AP s odkazem na slova tamního starosty Marcela Ebrarda.

Článek

Na místě obří skládky s názvem Bordo Poniente by měla být zahájena těžba metanu. Skládka vznikla na dně vyschlého jezera v roce 1985. Zpočátku se zde shromažďovaly trosky po ničivém zemětřesení, následně celá plocha přerostla v klasickou skládku. Odhady hovoří až o 76 miliónech tun odpadu s hromadami vysokými až 17 metrů.

Na skládku v dobách její „největší slávy“ jezdilo denně až 250 nákladních vozů s odpadem 6000 tun. Skládka by měla skončit definitivně na konci roku. Společnost Cemex SAB se zavázala, že denně promění na energii 3000 tun odpadu. Uzavření „megasmetiště“ má podle vedení města snížit emise skleníkových plynů minimálně o dva milióny tun oxidu uhličitého za rok.

Místo skládky se bude těžit metan

Podle Ebrarda bude mexická metropole uplatňovat přísná opatření k zamezení nelegálních skládek. Rovněž chce otevřít nový závod na recyklaci stavebních odpadů. V příštím roce hodlá zahájit velký projekt týkající se těžby metanu na místě původní skládky.

„Uzavření skládky nám umožní přijmout zahraniční nabídky na těžbu metanu. Pokud bychom nevyužili zásoby metanu k těžbě, nedosáhli bychom našeho cíle, a to omezení emisí plynů do ovzduší,“ nechal se slyšet Ebrard.

Mexická metropole má asi 8,8 miliónů obyvatel, ale s příměstskými oblastmi její počet přesahuje 20 miliónů lidí. Každý den se zde vyprodukuje až 12 700 tun odpadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám