Hlavní obsah

V Lotyšsku zjistili v hovězím z Polska nepřiznanou koninu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Až 87 procent nepřiznaného koňského masa objevily lotyšské úřady v zásilce polského hovězího, uvedla mluvčí lotyšského veterinárního úřadu Ilez Meistereová. Maso bylo podle informací polských médií určeno pro lotyšského výrobce konzerv Kuršu Zeme. Společnost Mipol jakožto vývozce obvinění odmítá.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Zpracovávání koniny

Článek

Lotyšský veterinární úřad informoval také Evropskou komisi, protože Mipol dodával maso i dalším evropským firmám. Evropská komise předpokládá, že do širšího skandálu s koňským masem je v rámci Evropské unie zapojeno až pět polských podniků.

Polský ministr zemědělství Stanislaw Kalemba v únoru prohlásil, že polská jatka jsou v pořádku. Od jeho prohlášení se však v Polsku objevuje jeden skandál za druhým. Vedle vývozu masa s nedeklarovanou koninou je to i nelegální obchod s masem nemocných zvířat. Policie v březnu zastavila převoz 24 krav, z nich devět bylo mrtvých a další vážně zraněné.

Úřady v Polsku rovněž nalezly zásilku 90 tun masa bez potřebné veterinární dokumentace. Tamní noviny Fakt odhadují, že do nelegálních praktik je zapojeno deset procent z přibližně 2000 jatek v zemi, napsala agentura APA.

České úřady objevily v polském koňském mase mimo jiné i lék na bolest fenylbutazon. Ten se nesmí podávat zvířatům, která jsou určena k výrobě potravin.

Reklama

Související témata:

Související články

Masokombinát v Polsku mlel do klobás zdechliny

Rozemleté maso z uhynulých zvířat přidávali do klobás a jiných výrobků v masokombinátu v polské Bialé Rawské v Lodžském vojvodství. Třiačtyřicetiletého...

Výběr článků

Načítám