Hlavní obsah

Masokombinát v Polsku mlel do klobás zdechliny

– Varšava
Právo, PM, sp

Rozemleté maso z uhynulých zvířat přidávali do klobás a jiných výrobků v masokombinátu v polské Bialé Rawské v Lodžském vojvodství. Třiačtyřicetiletého majitele firmy nyní policie zatkla a prokuratura obvinila z nebezpečné činnosti. Hrozí mu až osm let za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Masokombinát v Bialé Rawské má vlastní jatka. Policie tam v sobotu po třetí hodině ranní před vjezdem zkontrolovala jeden z přijíždějících kamiónů.

„Z 24 krav na korbě jich devět bylo zdechlých, ostatní byly v předsmrtné agónii, už ani nestály na nohou, bylo možné je jen porazit a odvézt do kafilerie, která však v areálu není,“ řekla Joanna Kacková, mluvčí vojvodské policie v Lodži.

Prokuratura proto masokombinát důvodně podezírá, že tu zpracovával maso zvířat buď zdechlých, nebo v agónii, míchal je s jiným a z nich vyráběl klobásy, nebo jiné masné výrobky. „Šetří se podezření, že uhynulý či umírající dobytek se do firmy vozil už dříve,“ doplnil Krzystof Kopania, mluvčí lodžské prokuratury.

V jednom z chladírenských vozů masokombinátu bylo 18 tun podezřelého hovězího. Podle listu Fakt veterinární a hygienická služba od pondělí zkoumá jeho původ. Zároveň zjišťuje, kam všude firma masné výrobky dodávala.

SVS: Případ prověříme

"O tomto případu nám zatím není nic známo, ale určitě to prověříme," řekl ve středu na dotaz Práva mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.

"Pokud by příslušný polský dozorový orgán zjistil závažnou skutečnost, kdy existuje i možnost vývozu do dalších zemí, je povinen dát bezodkladně upozornění do systému rychlého varování RASFF. Pokud by šlo o lokální či regionální záležitost, čemuž dikce zprávy nasvědčuje, pak tuto povinnost nemá," dodal mluvčí.

Pozitivní podle Dubna je, že v Polsku už takováto zjištění netutlají a naopak je zveřejňují. Připomněl zhruba týden starý obdobný případ se zkaženým masem z východního Polska.

I ten čeští veterináři na podkladě údajů v médiích prověřili a žádný dovoz do Česka nezjistili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám