Hlavní obsah

V liberecké tramvaji se za jízdenky platí bezkontaktně

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupit si jízdenku přímo v tramvaji bezkontaktní kartou už v Liberci není žádný problém. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) jako první v Česku zavedl nový systém, který používají v hromadné dopravě v Londýně nebo Chicagu. Novinku představil dopravní podnik v sobotu v Liberci u příležitosti dne otevřených dveří.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ředitel libereckého dopravního podniku Luboš Wejnar představil bezkontaktní platbu za jízdenky.

Článek

„Bezkontaktní možnost platby v prostředcích hromadné dopravy je obrovská inovace,“ řekl generální ředitel DPMLJ Luboš Wejnar.

Nový systém bude zatím půl roku fungovat jen ve zkušebním provozu, a tak cestující najdou tři terminály pro bezkontaktní platby pouze v nízkopodlažní tramvaji typu EVO2, která v Liberci zatím jezdí jediná.

Pokud se bezkontaktní odbavování cestujících osvědčí, dopravní podnik terminály přidá i do dalších tramvajových vozů v Liberci a Jablonci nad Nisou. A nejen tam, pilotní projekt partnerů libereckého dopravního podniku, společností MasterCard a ČSOB, by se měl brzy rozšířit i do dalších měst.

Foto: DPMLJ

Bezkontaktní placení za lístky zatím funguje jen v nových tramvajích

Podle vedení DPMLJ je o bezkontaktní platby jízdného stále větší zájem. Na zastávce MHD v centru stotisícového Liberce dopravní podnik před měsícem instaloval automat, ve kterém lze za jízdenky platit mincemi nebo platební kartou [celá zpráva].

Podle prvních statistik až 20 procent zákazníků použilo v platebním automatu bezkontaktní kartu. V budoucnu by mohl odpadnout i tisk dokladu o zaplacení, na kterém je uveden čas vydání a tarif.

„Zatím to je nejjednodušší systém kontroly. Na druhou stranu výrobci mají hozenou rukavici, aby přišli se čtečkou, na které se při kontrole po přiložení karty pozná, zda má cestující zaplaceno, nebo ne,“ uvedl ředitel dopravního podniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám