Hlavní obsah

Bezkontaktní platby se v Česku šíří do automatů na jízdenky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec jako druhé město v Česku nabídne zákazníkům městské hromadné dopravy možnost zaplatit za jízdenku z prodejního automatu bezkontaktní platební kartou. Chce tak usnadnit placení například turistům, kteří si nemusí měnit peníze.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

První prodejní automat na jízdenky v Liberci, který umožňuje nákup s bezkontaktní platební kartou.

Článek

Vedle možnosti bezkontaktního placení je stejně jako doposud možné provést i platbu mincemi.

Dopravní podnik v Liberci se pro toto řešení rozhodl i proto, že se v Česku v posledních letech masivně nahrazují kontaktní platební karty kartami bezkontaktními. Vedle využívání SMS jízdenek je používaní bezkontaktní karty dalším inovativním řešením, které chce vyzkoušet.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Liberečanům, kteří cestují MHD jen občas, se tak nabízí další možnost nákupu jízdenky a zahraničním návštěvníkům města, kteří přijíždějí do Liberce většinou na krátkou turistickou návštěvu, nabídneme komfort v nákupu jízdenky bez nutnosti výměny peněz. Právě to zahraniční turisté určitě ocení,“ ohodnotil přínos nové služby náměstek primátorky Jiří Šolc. Automat kromě češtiny funguje v angličtině, němčině a polštině.

Prvním městem, které zavedlo platbu bezkontaktní kartou za jízdenku, je Praha. V metropoli je takový automat například v nově rekonstruované stanici metra Národní třída.

Některé země se chtějí zbavit placení v hotovosti

V oběhu je v Česku nyní přes pět miliónů bezkontaktních karet, vyplývá ze statistik Sdružení pro bankovní karty.

"Během druhého čtvrtletí byla uskutečněna téměř každá druhá transakce v obchodních místech bezkontaktní platební kartou, respektive aplikací s využitím NFC technologie (např. platby mobilem).

Česko se řadí v tomto ohledu k nejvyspělejším evropským zemím," uvedl výkonný ředitel sdružení Roman Kotlán. V uvedeném období lidé uskutečnili bezkontaktně 24 miliónů transakcí a celkem tak zaplatili 12 miliard korun.

Některé země, jako například Norsko, Švédsko nebo Izrael, uvažují o tom, že by v horizontu několika let zcela opustily placení penězi v hotovosti a nahradily je elektronickými platbami. Ve Švédsku se dá platební kartou například zaplatit i příspěvek v kostele. Experti ale varují před úplným opuštěním hotovosti například kvůli riziku výpadku systémů nebo elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám