Hlavní obsah

V kečupu z Polska byla jen polovina deklarovaného množství rajčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V kečupu vyrobeném v Polsku byla jen polovina rajčat, která v něm podle informace na obale měla být, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Šlo o privátní značku Benita z řetězce Kaufland. SZPI nařídila řetězci výrobek stáhnout z prodeje, informoval ve čtvrtek mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Článek

Zatímco na obale výrobce uváděl, že na 100 gramů výrobku se použilo 140 gramů rajčat, ve skutečnosti jich bylo použito jen 70 gramů. Šlo o výrobek Benita Ketchup mild s minimální trvanlivostí do 10. května 2018. „Spotřebitelé tak byli klamáni o obsahu složky, která se použila k výrobě potraviny,” uvedl mluvčí.

Firma podle inspekce falšovala potraviny a s řetězcem zahájí správní řízení. Výrobek také nařídila stáhnout z prodeje. Mluvčí Kauflandu v reakci uvedla, že nařízení SZPI samozřejmě respektuje. „Kečup, o kterém nás informovala, jsme stáhli z prodeje již 25. července 2017,” uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Zákazníkům se za vzniklé nepříjemnosti omluvila s tím, že mají možnost zakoupené zboží vrátit.

S privátní značkou kečupu měl letos Kaufland problém i v případě výrobku K-Classic Tomato rajčatový jemný, také vyrobeném v Polsku. Ač se na obale uvádělo, že na 100 gramů výrobku se použilo 205 gramů rajčat, ve skutečnosti to bylo jen 152 gramů.

V řetězci Lidl zas kontrola SZPI objevila výrobek z Německa, který se neměl vůbec nazývat kečup - neobsahoval totiž dostatečný podíl rajčatové sušiny, jak to žádá vyhláška. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám