Hlavní obsah

V hodnocení podmínek pro podnikání skončilo Česko za Polskem i Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko se umístilo na 41. místě v hodnocení nejlepších podmínek pro podnikání. Skončilo tak až například za Ruskem, ale před Slovenskem. Zemí s nejlepšími podmínkami je Nový Zéland, za kterým následují Singapur a Hongkong. Vyplývá to z každoroční zprávy Doing Business 2020, kterou zveřejnila Světová banka (SB).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Praha

Článek

Zpráva sleduje, jakým způsobem v jednotlivých zemích regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu. Ruská federace se umístila na 28. místě hlavně díky dobrému umístění v kategorii zahájení podnikání a vyřízení stavebního povolení.

ČR si vede dobře zejména v podmínkách pro zahraniční obchod, kde se s dalšími státy dělí o první příčku. V podmínkách pro zahájení podnikání je ale až na 134. místě a v podmínkách pro získání stavebního povolení dokonce až na 157. příčce.

Česko je 16. nejlepší energetikou světa

Ekonomika

Zpráva hodnotí také například podmínky pro získání dodávek elektřiny, pro registraci majetku, pro získání úvěru, pro placení daní či pro řešení platební neschopnosti.

Země s nejlepšími podmínkami pro podnikání:
PořadíZemě
1.Nový Zéland
2.Singapur
3.Hongkong
4.Dánsko
5.Jižní Korea
6.USA
7.Gruzie
8.Velká Británie
9.Norsko
10.Švédsko
...
22.Německo
...
36.Švýcarsko
37.Slovinsko
38.Rwanda
39.Portugalsko
40.Polsko
41.Česká republika
...
190.Somálsko
Zdroj: Zpráva Doing Business 2020, Světová banka

Zpráva Doing Business zahrnuje celkem 190 států. V rámci zemí visegrádské čtyřky si nejlépe vede Polsko, kterému patří 40. místo. Slovensko obsadilo 45. příčku a Maďarsko 52. místo.

Na druhou stranu se Česko v žebříčku umístilo těsně před Nizozemskem, které nedopadlo dobře v kategoriích získání úvěru a ochrany menšinových investorů.  Až za Českem skončily také například Itálie nebo Lucembursko.

Banka upozornila, že umístění z předchozí studie není na srovnatelné úrovni například kvůli metodice zpracování dat nebo počtu indikátorů. Loni se ČR umístila na 35. místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám