Hlavní obsah

V Dukovanech skončila odstávka, všechny čtyři bloky jsou v provozu

V Jaderné elektrárně v Dukovanech skončila odstávka třetího reaktorového bloku. Po několika měsících jsou v provozu všechny čtyři bloky. Generátory byly připojeny k síti v pátek večer. Kromě výměny paliva a kontrol provedli energetici 69 modernizačních akcí, uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Energetici spustili v reaktoru štěpnou reakci ve středu večer. „Plného výkonu by měl třetí dukovanský blok dosáhnout v pondělí," uvedl mluvčí.

Odstávka třetího bloku byla poslední letošní plánovanou odstávkou v Dukovanech. Začala před čtyřmi měsíci a měla skončit 29. října. Při zkouškách před spuštěním ale technici zjistili závadu na jedné armatuře sekundárního obvodu a obnovu provozu museli odložit.

V prvních týdnech byl mimo provoz spolu s třetím blokem zároveň i čtvrtý dukovanský blok. Souběh odstávek bloků technici potřebovali, aby mohli uskutečnit modernizaci systému kontroly a řízení jejich společné centrální čerpací stanice.

U obou bloků firma ČEZ žádá Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) o nové povolení k jejich provozu, protože nynější desetileté licence skončí s letošním rokem. Pro dukovanské bloky jedna a dvě už ČEZ od SÚJB nové povolení k provozu získal.

Dukovanský blok číslo jedna byl uveden do provozu v roce 1985 a poslední čtvrtý blok Dukovan v červenci 1987. Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Od počátku provozu v roce 1985 vyrobila zhruba 415 TWh elektrické energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám