Hlavní obsah

V Dubaji roste největší nákupní komplex, za rok jím má projít 80 miliónů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Dubaj zahajuje výstavbu největšího nákupního komplexu, když i současný rekord držel tento emirát. V novém obřím komplexu pojmenovaném po dubajském emírovi Muhammadovi bin Rašídovi Maktúmovi mají vzniknout obchody, které vyhledá ročně dle předpokladů až 80 miliónů zákazníků, uvedla stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Přístav v Dubaji

Článek

Komplex bude zasazen do parku o třetinu větším, než je londýnský Hyde Park. Kromě nákupního centra zde bude postaveno také 100 hotelů a rovněž rodinný zábavný park. Největším nákupním komplexem světa je prozatím Dubajské nákupní středisko s více než 1200 obchody, akváriem a zimním stadionem. Dokončen byl před čtyřmi lety a každý týden do něj přijde 700 000 lidí.

Dubaj je pro turisty značně atraktivní. Podle statistik roste zisk z cestovního ruchu ročně o 13 procent a z obchodu o 25 procent.

Trumfnou Cheopsovu pyramidu

Pozadu nechtějí zůstat ani v Abú Zabí, kde se zase chystají pokořit egyptské pyramidy. Sochař Christo původem z Bulharska vymyslel obří sochu, kterou postaví za 30 měsíců několik set lidí ze 400 000 barevně natřených barelů na ropu. Objekt podobající se pyramidě s useknutým vrcholem má měřit 150 metrů, čímž o více než tři metry převýší Cheopsovu pyramidu v Gíze.

Socha vznikne v poušti asi 160 kilometrů od Abú Zabí a stane se orientačním bodem krajiny. Projekt přijde na 320 miliónů dolarů (zhruba 6,2 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám