Hlavní obsah

V daňových rájích členům EU zmizí jeden a půl biliónu na daních

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členské státy Evropské unie (EU) za rok přijdou na daních o 60 miliard eur (1,5 biliónu korun) od poplatníků, kteří daní v takzvaných daňových rájích. Vyplynulo to z analýzy ekonoma Gabriela Zucmana pro německý deník Süddeutsche Zeitung po úniku dokumentů v kauze takzvaných Paradise Papers. Česko pak podle analýzy přijde o 5,8 miliardy eur (148 miliard korun) daňových příjmů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik odtéká do daňových rájů

Článek

Samotné Německo přichází na daních o 17 miliard eur (435 miliard korun) ročně. Německo tak podle Süddeutsche Zeitung ztrácí nejvíce. Pokud by poplatníci, kteří daní v rájích, platili daně v Německu, příjmy našeho západního souseda by stouply o třetinu.

Peníze z Německa přitom neodtékají ani tak do Karibiku, jako dalších zemí EU, které mají daňové zatížení podstatně nižší. Zatímco Německo zatěžuje práci odvody ve výši 49,4 procenta, v Irsku jde podle dat OECD o 17,9 procenta.

„Daňový tlak na soukromý sektor od osmdesátých let neustále roste. Co víc, v zemích OECD v tomto období vzrostly výnosy z korporátních daní. Jak podíl z celkových daňových výnosů z 7,5 na 8,5 procent, tak podíl HDP z 2,3 na 2,8 procenta,“ komentoval Diego Zuluaga z londýnského Institutu pro ekonomické záležitosti.

Podle nedávného úniku finančních dokumentů z takzvaných daňových rájů, známého jako kauza Paradise Papers, se do zemí s nižšími daněmi uchyluje například zpěvák Bono, firmy jako Deutsche Post, Siemens, Allianz, Deutsche Bank nebo Nike. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám