Hlavní obsah

V ČR otevřelo zatím největší nákupní centrum

– PRAHA

Na pražském Chodově se ve středu otevřelo největší nákupní centrum v České republice. Pod jednou střechou je tu 210 obchodů. Obdobná centra, považována za velká mají obchodů kolem stovky. Vystavět obrovský koplex přišlo na čtyři miliardy korun.

Článek

Ačkoliv otevíraný prostor je 55 tisíc metrů čtverečních, je to zatím asi třetina plochy, která se v této části Prahy 11 buduje. Další dvě části budou obsahovat další obchody, kancelářské prostory ale i byty. Celkem bude mít areál 150 tisíc metrů čtverečních. Ostatní části by měly být dokončeny do tří let.

"Centrum Chodov je naší největší investicí ve střední Evropě," řekl zástupce ředitele developerské společnosti AM, která se na stavbě centra podílela.

Před centrem se sešly stovky lidí

Nákupní centrum bylo v této části Prahy doslova vymodlené. Jeho stavba se plánovala od 80. let, projekt vždy ale padl. Ve středu se před vchodem sešly stovky lidí. Obchody se sice rozhodly, že nebudou lákat na mimořádné slevové akce, ale spíš na akce společenské. Chtěly se údajně vyhnout tlačenicím a leckdy i násilí, které podobné akce často provázejí.

Hypernova ale neodolala a nabídla velmi levný digitální fotoaparát. Lidé na něj čekali už od brzkých ranních hodin. Žádné velké potyčky se ale nestrhly.

V areálu bude kromě hypermarketu Hypernova, umístěného v podzemí, také obchody H, C, Marks & Spencer, Zara nebo Datart. Bude tu také několik podniků, které tu otevírají vůbec první obchodní místo v ČR, například Coffe Heaven.

Centrum těží z dobré dostupnosti

Chodov vyrostl v blízkosti největšího pražského sídliště, kde dosud žádný podobný komplex není. Může tak opravdu očekávat, že zájem obyvatel bude velký. Část zákazníků zřejmě vezme nákupní zóně v Průhonicích, která zatím byla Jižnímu městu nejblíže.

Centrum bude těžit především z dobré dopravní dostupnosti. Stojí na kraji Prahy, povedou sem dva vstupy přímo ze stanice metra. Z dálnice D1 sem navíc v budoucnu povede pět sjezdů.

Centrum Chodov

počet obchodů: 210

zastavěná plocha: 55 000 m2

cena stavby: čtyři miliardy korun

počet parkovacích míst: 2600

dokončení celého projektu: rok 2010, cena se vyšplhá na deset miliard korun

investor:  Rodamco Europe

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám