Hlavní obsah

V ČR je přes deset miliónů mobilních telefonů

Právo, Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mobilní operátoři měli v ČR k 30. červnu už celkem 10,075 miliónu klientů. Vyplývá to z výsledků jejich hospodaření za letošní první pololetí. Česko je tak ve vybavenosti obyvatel mobilními telefony na předním místě ve světě.

Foto: Anna Čelouchová

Hračka školní třídy s tabulí, katedrou, lavicemi i vyučovacími pomůckami. To vše v prostoru o velikosti zhruba 80 x 50 x 45 cm.

Článek

Nutno však připomenout, že nemálo klientů vlastní dvě i více SIM karet. Skutečný počet uživatelů je tak asi o pětinu nižší. Lidé za mobilní služby v prvním pololetí utratili téměř 34 miliard korun. O rok dříve to bylo o tři miliardy méně.

Zisk T-Mobilu přesáhl dvě miliardy korun

Druhý největší český operátor T-Mobile zvýšil v prvním pololetí čistý zisk na 2,06 miliardy korun, což je o 5,7 procenta více než loni. Společnost od svých zákazníků vybrala 12,7 miliardy korun.

Průměrný měsíční příjem na klienta klesl ze 479 na 465 korun. "Je to způsobeno příchodem zákazníků ze skupin, které volají méně, zvýhodněným hovorným, a také zvýšením daně z přidané hodnoty na telekomunikační služby," uvedl finanční ředitel T-Mobile Otakar Král.

Během prvních šesti měsíců přesáhl počet zákazníků T-Mobilu čtyři milióny. Přibylo jich 128 tisíc. Lidé provolali o pětinu více minut než loni a poslali 888 miliónů zpráv. "Opět jsme se přiblížili cíli stát se jedničkou na českém trhu," řekl novinářům generální ředitel T-Mobile Roland Mahler. Na dotaz Práva, kdy se tak podle něj stane, Mahler odpověděl: "Předpokládám, že již začátkem příštího roku."

Nejvíce nových zákazníků získal Oskar

Výsledek T-Mobilu, zveřejněný ve čtvrtek, chyběl k celkovému porovnání všech tří operátorů na českém trhu.

Konkurenční Eurotel zvýšil ve stejném období počet klientů o 105 tisíc na 4,32 miliónů. Je tak stále jedničkou na trhu jak v počtu zákazníků, tak i ve výši zisku. Za první pololetí vydělal 3,84 miliardy korun, což je o procento více než loni. Výnosy stouply o tři procenta na 14,6 miliardy korun. Jediným vlastníkem Eurotelu je Český Telecom.

Nejvíce zákazníků se od ledna do června podařilo získat společnosti Český Mobil. Jeho síť Oskar od začátku roku nově užívá 130 tisíc lidí, celkem 1,68 miliónů klientů. Provozní zisk stoupl o polovinu na 2 miliardy korun.

Počty zákazníků a tržby mobilních operátorů
.EurotelT-MobileČeský Mobil
tržby (leden-červen 2003 v mld. Kč)14,111,74,9
tržby (leden-červen 2004 v mld. Kč)14,612,76,4
zákazníci červen 2003 (v mil.)3,993,611,34
zákazníci červen 2004 (v mil.)4,324,081,68

Anketa

Služby kterého operátora využíváte?
Eurotel
24,1 %
T-Mobile
27 %
Oskar
31,3 %
Užívám více operátorů
17,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 552 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám