Hlavní obsah

V Číně stoupá riziko bankovní krize, varuje mezinárodní dohled

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čínském bankovním sektoru stoupá riziko možné bankovní krize. Úvěrové zatížení je více než třikrát větší, než je nebezpečná hranice. Uvedl to server CNN s odkazem na čtvrtletní zprávu Banky pro mezinárodní platby (Bank for International Settlements - BIS). Tato instituce má na starost bankovní dohled.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Čínská banka před budovou China Construction Bank v Hongkongu

Článek

Klíčový ukazatel napětí v bankovním sektoru, který hodnotí poměr dluhu k HDP, dosáhl v prvním čtvrtletí 30,1 bodu. Přitom za signál potenciálního nebezpečí označuje BIS ukazatel 10.

Ukazatel Číny je vysoko nad druhou nejvyšší úrovní, kterou má mezi zeměmi posuzovanými BIS Kanada s 12,1 bodu. Před rokem v Číně dosáhl úrovně 25,4 bodu.

Růst na dluh

Financování na dluh hrálo důležitou roli v podpoře ekonomického růstu Číny po globální finanční krizi let 2007 - 2008. Loni nesplacený dluh v zemi dosáhl 255 procent HDP.

Velkou částí k tomu přispěl prudký růst firemních úvěrů, které byly o 220 procent vyšší než o dva roky dříve. Přední čínské banky také půjčují developerům a kupcům bytů nejvíce od globální finanční krize. Už nějaký čas se přitom spekuluje o hrozbě prasknutí hypoteční bubliny, jak se svého času stalo například ve Španělsku.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že už úvěrů v hodnotě 1,3 biliónu dolarů (31,3 biliónu korun) hrozí riziko nesplácení.

Vzhledem k tomu, že čínský bankovní systém z větší části vlastní nebo kontroluje vláda, podle analytiků by v případě krize banky zachraňoval stát, píše BBC.

Zotavení po brexitu

Ve čtvrtletní zprávě BIS na druhou stranu upozornila nato, že finanční trhy se rychle vyrovnaly s výsledky britského referenda o odchodu z EU. "Ta rychlost, s jakou se trhy vzpamatovaly, mnohé překvapila, vzhledem k politické a ekonomické nejistotě, které hlasování spustilo,“ prohlásil Claudio Borio z BIS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám