Hlavní obsah

V Česku se téměř nezdražuje, inflace výrazně klesla

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Růst spotřebitelských cen v Česku výrazně ubral na síle. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci rostly ceny spotřebního zboží oproti loňsku jen o tři desetiny procenta. Za zpomalením inflace je zejména zlevnění potravin a nealkoholických nápojů.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

"Maximálních hodnot inflace dosahovala začátkem loňského roku, když byla vyšší než 7,5 procenta, kvůli daňové reformě. Od té doby klesá, ale nižší hodnoty jsou zapříčiněny snižujícím se tempem domácí ekonomiky. V období recese není důvod ke zvyšování cen. Nízká aktivita v ekonomice nevytváří inflační tlaky a ceny zboží a služeb jdou dolů,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Statistici spočetli, že proti červnu zlevnilo například pečivo o 10,3 procenta, dále mléko (o 3,6 procenta, sýry (o 2,4 procenta) či zelenina a brambory (12,2 procenta).

Ekonomická krize zamávala zejména s cenami například v eurozóně, tedy v šestnáctce zemí platících eurem, kde je již od června deflace. Ta je opakem inflace, a znamená tudíž meziroční pokles cen, který v červenci činil 0,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám