Hlavní obsah

V Česku se budou zkoumat globální změny klimatu

– Praha
Novinky, pit

V České republice se spustí několikaletý výzkumný projekt, který se bude jako první zabývat výhradně globální změnou klimatu a jejími dopady na lidský život ve všech jeho oblastech. Jak uvedlo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, o výzkum má již nyní zájem například americká NASA či francouzský METEO France.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dotace na projekt dopadů klimatických změn, kterou v úterý podepsal ministr školství Josef Dobeš (VV), bude činit 650 miliónů korun. Projekt CzechGlobe vznikl jako reakce na poptávku řešit problematiku globální změny klimatu a plnit mezinárodní závazky, které Česká republika v této oblasti přijala. Cílem projektu je vybudovat v Česku špičkové výzkumné centrum evropského významu (tzv. Centrum excelence), které bude zkoumat výhradně projevy a dopady globální změny klimatu.

Podle ministra Dobeše jde část prostředků také do výstavby infrastrukturní vědecké sítě, což představuje značnou finanční injekci a příležitost pro tuzemské stavebnictví, které je dlouhodobě v krizi.

Mezinárodní bádání nad klimatem

Český vědecký tým doplněný o přední mezinárodní vědce bude v rámci projektu mimo jiné sledovat výměnu CO2 mezi ekosystémy a atmosférou, zkoumat geologické a hydrologické cykly, v laboratorních podmínkách simulovat nárůst CO2 v atmosféře a zkoumat jeho dopady na rostliny od buněčné úrovně až po úroveň dálkového průzkumu Země a také vytvářet regionální scénáře změny klimatu.

"Všichni víme, že povodně byly v Česku vždy, ale pokud tady máme během dvaceti let třikrát stoletou vodu, pocitově vnímáme, že se zvyšuje frekvence klimatických extrémů," říká ředitel projektu CzechGlobe Michal Marek.

Vědecký tým bude mít sídlo v Brně a bude čítat 150 vědeckých pracovníků. Téměř polovina budou mladí vědci a doktorandi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám