Hlavní obsah

V Česku loni přibylo 900 dolarových milionářů

Praha

V České republice je už rekordních 18 000 lidí, jejichž majetek dosahuje minimálně jednoho miliónu dolarů (zhruba 19,5 miliónu korun). Za loňský rok jich totiž přibylo dalších 900. Vyplývá to ze zprávy firem Capgemini a RBC Wealth Management.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Celosvětově se bohatství dolarových milionářů zvýšilo na rekordních 46,2 biliónu dolarů.

Článek

Bohatství českých dolarových milionářů stouplo o 5,4 procenta na 42 miliard dolarů.

Pokud jde o dolarové milionáře po celém světě, jejich počet vzrostl o víc než devět procent na 12 miliónů. Celosvětově se bohatství dolarových milionářů zvýšilo v důsledku globálního oživení akciových a realitních trhů o desetinu na rekordních 46,2 biliónu dolarů. To je po předloňském dvouprocentním poklesu výrazný nárůst.

Foto: David Ryneš, Novinky

Dolaroví milionáři

Pozici regionu s největší koncentrací dolarových milionářů získala zpět Severní Amerika a těsně přeskočila Asii a Tichomoří.

Nárůst zaznamenaly všechny regiony, výjimkou byla pouze Latinská Amerika. Ta byla ve špičce v roce 2011, ale loni tam nastaly komplikace kvůli zpomalení ekonomiky a změnám na akciových trzích.

Výhled do budoucna je mírně optimistický. Vzhledem k očekávanému dalšímu oživení ekonomiky se prý budou snižovat rizika a zlepší se důvěra investorů, takže celosvětové bohatství dolarových milionářů poroste ročně v průběhu příštích tří let o 6,5 procenta. To je rozdíl proti pomalému 2,6procentnímu růstu od finanční krize z roku 2008.

Oblast Asie a Tichomoří navíc pravděpodobně poroste ještě zhruba 1,5krát rychleji, než bude celosvětový průměr, a s téměř desetiprocentním růstem se zařadí na špičku.

Reklama

Výběr článků

Načítám