Hlavní obsah

V České národní bance dojde ke snižování platů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České národní bance (ČNB) letos klesne průměrná mzda v porovnání s loňským rokem o tři procenta. Nejméně placených zaměstnanců se ale snížení nedotkne. Na úterním Evropském bankovním a finančním fóru to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Průměrný plat v ČNB činil za rok 2009 necelých 49 000 korun a rostl v porovnání s předchozím rokem zhruba o pět procent. Pro rok 2010 byly mzdy v ČNB zmrazeny. Průměrná mzda v ČR loni dosáhla částky 23 951 korun.

Bankovní rada ČNB si již od letošního ledna snížila platy o čtyři procenta. Dalších zhruba 1500 zaměstnanců centrální banky se pokles netýkal a jejich platy se pohybovaly na úrovni roku 2009.

Zdeněk Tůma si ve funkci guvernéra ČNB v roce 2009 vydělal téměř 3,8 miliónu korun čistého. Jeho hrubá mzda představovala zhruba 382 000 korun měsíčně. Hned za ním se na žebříčku umístili oba viceguvernéři Mojmír Hampl a Miroslav Singer s částkami blížícími se 3,1 miliónu korun. Ostatní členové bankovní rady pak v čisté mzdě obdrželi předloni kolem 2,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám