Hlavní obsah

V Brně ukázali robota, který umí spolupracovat s člověkem

Právo, pko
BRNO

V Brně začal v pondělí tradiční Mezinárodní strojírenský veletrh. Letošní sedmapadesátý ročník je ve znamení robotiky či výrobků z 3D tiskáren. Na brněnské výstaviště dorazilo přes 1500 firem a organizátoři očekávají minimálně 75 tisíc návštěvníků.

Roboti na strojírenském veletrhu v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jedním z taháků prvního dne bylo představení robota YuMi. Ten podle společnosti ABB předznamenává novou éru robotických spolupracovníků, kteří dokážou pracovat společně s lidmi. Průmyslový robot se dvěma pažemi dokáže bezpečně pracovat s lidským kolegou a nemusí být skrytý za mříží či zábradlím.

„YuMi svou konstrukcí jedinečně napodobuje lidské schopnosti. Je to převratná inovace přinášející komplexní řešení pro automatizaci montáže malých součástí zejména v oboru elektroniky, který patří mezi významné sektory českého hospodářství,“ konstatoval generální ředitel ABB Česká republika Hannu Kasi.

Další z robotů předváděl dokonalou střelbu míčem na koš.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Technologie 3D začíná sloužit i pro účely plastické chirurgie

Mezinárodní strojírenský veletrh je největší podobou akcí ve střední Evropě. Návštěvníci se mohou seznámit s největší tuzemskou výstavou 3D technologií, které ilustrují využití špičkové aplikace robotů, 3D tisku, 3D skenování, modelování a obrábění.

Odborníci budou po celý veletrh na živých ukázkách prezentovat například skenování pro účely plastické chirurgie, 3D tisk protéz či simulace obrábění robotem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám