Hlavní obsah

V Británii vyroste největší evropská jaderná elektrárna

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská Toshiba a francouzská GDF Suez uzavřely dohodu, která výrazně posouvá přípravu nového jaderného projektu v Moorside v britské Západní Cumbrii – stavbu největší nové jaderné elektrárny v Evropě.

Foto: Westinghouse

Elektrárna v Británii počítá se třemi reaktory AP1000 od Westinghouse. Ty zatím nejsou nikde na světě v provozu, nejblíže dokončení je čínská jaderná elektrárna Sanmen (na snímku).

Článek

Toshiba, která je většinovým vlastníkem Westinghouse, získá podle dohody 60 procent a GDF Suez si ponechá 40 procent podílu ve společnosti NuGeneration Ltd (NuGen), která v Moorside připravuje stavbu tří reaktorů Westinghouse AP1000.

Elektrárna by měla být podle plánu spuštěna v roce 2024. Po svém zprovoznění bude mít kapacitu 3,4 GW, dokáže tedy zásobit elektřinou šest miliónů domácností a pokrývat zhruba sedm procent z předpokládané energetické potřeby Spojeného království.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O stavbě se definitivně rozhodne v roce 2018. Firmy slibují, že realizace projektu v zemi vytvoří 14 - 21 tisíc pracovních míst.

Evropa je opatrnější

Nikde jinde v Evropě se nyní stavba tří bloků vedle sebe nechystá. Po havárii v japonské Fukušimě a odklonu Německa od jádra jsou opatrnější i další země.

Stejný reaktor AP1000 nabízel Westinghouse i v tendru na dostavbu Temelína. Ten ale ČEZ v dubnu zrušil, protože kvůli nízkým cenám elektřiny je investice bez státních garancí příliš riskantní. Odhadovaných dvě stě až tři sta miliard korun by se ani za šedesát let životnosti dvou nových bloků nezaplatilo.

V současné době je na celém světě ve výstavbě osm amerických reaktorů AP1000, nikde ale ještě nejsou v provozu. Nejdále je stavba elektrárny v čínském Sanmen, kde by měl být první ze čtyř bloků spuštěn v testovacím režimu ještě letos.

Reklama

Související články

Temelín mění palivo a modernizuje turbínu

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) se o prázdninách pustí do modernizace turbíny na prvním bloku. Využije k tomu pravidelnou odstávku pro výměnu paliva, která...

Výběr článků

Načítám