Hlavní obsah

V Británii nemohou najít 50 miliard liber

Právo, tov
Londýn

Skupina britských poslanců vyzvala centrální banku, aby vyšetřila, kam se podělo až 50 miliard liber (1,5 bilionu korun) v hotovosti. „Ty peníze jsou někde schované, ale Bank of England neví kde, kým ani proč,” upozornila Meg Hillierová, labouristická šéfka sněmovního výboru pro veřejné účty.

Foto: Profimedia.cz

Budova Centrální banky v Londýně

Článek

Centrální banka odpověděla, že není důvod bít na poplach. „Lidé nemají povinnost bance vysvětlovat, proč chtějí držet bankovky. To znamená, že ty bankovky nejsou ztracené,” citovala z vyjádření stanice CNN.

Podle zářijové zprávy britského Národního auditního úřadu bylo v oběhu rekordních 4,4 miliardy bankovek v hodnotě 76,5 miliardy liber. Bank of England odhaduje, že z této sumy je až 24 procent využíváno pro hotovostní obchodní transakce a dalších pět procent drží britské domácnosti jako úspory. To je ale pořád jen menší část.

Navzdory ústupkům Londýna se Británie a EU nedohodly

Evropa

„Moc se neví o zbývající částce v hodnotě kolem 50 miliard liber. Možné vysvětlení jsou zahraniční transakce, úspory nepřiznané domácnostmi nebo placení v rámci šedé ekonomiky,” poznamenali auditoři.

I oni doporučili, aby se více zkoumalo, proč v době elektronické roste poptávka po hotovosti a kdo drží takové sumy, třeba i v souvislosti s daňovými úniky.

S pandemií koronaviru ale stoupla poptávka po hotovosti i v dalších světových měnách včetně české koruny. V době krize nebo nejistoty totiž lidé chtějí mít doma větší zásobu hotovosti pro všechny případy. Navíc při zavření obchodů a služeb méně utrácejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám