Hlavní obsah

V Albertu prodávali čaj s halucinogenními látkami, zjistila inspekce

• Aktualizováno
Novinky, bož

Potravinářská inspekce zjistila čaj s nebezpečnými látkami atropinem a skopolaminem. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala společnosti Ahold Czech Republic provozující prodejny Albert prodávat jednu šarži čaje značky Loyd. Novinkám to ve čtvrtek sdělil tiskový mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.

Foto: SZPI

Laboratorní analýza potvrdila v čaji přítomnost atropinu a skopolaminu.

Článek

„Zákazníkům se velice omlouváme za problémy u tohoto značkového výrobku, který je dostupný v běžné maloobchodní síti. Zmíněnou šarži jsme stáhli z prodeje okamžitě po zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce před dvěma dny,” uvedla pro Novinky mluvčí Aholdu Barbora Vanko.

„K pochybení došlo na straně dodavatele, se kterým jednáme, a zároveň si necháváme výrobek sami testovat,” dodala s tím, že zákazníci, kteří si zakoupili závadnou šarži, mohou čaj v kterémkoliv obchodě vrátit a dostanou peníze zpět.

Čaj obsahoval atropin a skopolamin

Nevyhovující čaj se prodával pod názvem „Herbal tea (Loyd) – máta s brusinkou a bylinkami“. Konkrétně jde o šarži L07071535A, 40gramové balení s označením data minimální trvanlivosti do 31. 7. 2017. Výrobcem závadného čaje byla polská společnost Mokate S.A.

„Čaj není vhodný k lidské spotřebě a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby se vyhnuli konzumaci uvedené šarže,“ uvedl Pospíchal.

Laboratorní analýza potvrdila přítomnost atropinu v množství 206,4 μg/kg a skopolaminu v množství 31,7 μg/kg. Jde o látky s prokázanými negativními účinky na lidské zdraví, které nesmějí být v potravinách přítomny.

Po požití atropinu se často objevuje tendence intoxikovaného k agresi následovaná útlumem a spavostí. V případě předávkování způsobuje ochrnutí mozku a obrnu dýchacího ústrojí. Skopolamin nechvalně proslul jako látka, kterou používala komunistická Státní bezpečnost (StB) v rámci výslechů při přípravě politických procesů.

Foto: A DOST!

Globus kvůli stejným látkám na základě testů pořadu A DOST! stáhl z prodeje čaj Babička Růženka od stejné výrobce.

Inspekce nařídila okamžité stažení předmětné šarže ze všech provozoven společnosti Ahold, s níž zároveň zahájí správní řízení o uložení sankce.

Výrobce měl problémy i s Babičkou Růženkou

Stejné škodlivé látky u tohoto polského výrobce prokázaly už před měsícem i nezávislé testy pořadu A DOST! v čaji proti nachlazení Babička Růženka s názvem Sedmero bylin.

Ten byl pro účely testování zakoupen v Globusu, který jej po odvysílání reportáže stáhl z prodeje. Řetězce Kaufland a Tesco z prodeje stáhly pouze testovanou závadnou šarži.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám