Hlavní obsah

Ústavní soud vyhověl Kiwi ve sporu s Ryanairem, zrušil předběžné opatření

• Aktualizováno

Prodejce letenek Kiwi.com v pátek uspěl u Ústavního soudu (ÚS) ve sporu s irskou leteckou společností Ryanair. Podle předběžného opatření měla totiž firma změnit informování o podmínkách odbavení před lety Ryanairu a měla doplnit klientské informace poskytované dopravci. Dle verdiktu ÚS bylo předběžným opatřením zasaženo do práv společnosti Kiwi.

Ústavní soud v Brně vyhověl Kiwi ve sporu s RyanairemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Předběžné opatření podle ÚS zasáhlo do svobody projevu, práva na podnikání a práva na soudní ochranu.

Právo na svobodu projevu se podle ÚS týká i komerčních sdělení. Při vydávání předběžného opatření je proto nutné důkladně hodnotit pravdivost či nepravdivost.

Předběžné opatření vydal Krajský soud v Brně s tím, že je zapotřebí prozatímně upravit poměry mezi oběma společnostmi.

Ryanair se kvůli prodeji letenek chystá žalovat českou firmu Kiwi.com

Ekonomika

Ryanair prý kvůli omezenému předávání údajů od Kiwi nebyl schopen při operativním řešení problémů kontaktovat cestující a plnit své finanční závazky.

Firma Kiwi se odvolala, Vrchní soud v Olomouci ale rozhodnutí potvrdil. Senát ÚS se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkovou ale věc viděl jinak a upozornil, že obecné soudy dezinterpretovaly sdělení firmy Kiwi a nehodnotily spor v celém kontextu.

„Z práva obou účastníků na podnikání plynou pozitivní závazky státu zajistit prostředí pro podnikání a jinou hospodářskou činnost zajišťující rovnost podmínek soutěže v tržním prostředí,“ prohlásila Šimáčková.

Ztráta Ryanairu se prohloubila, firma je však optimistická

Ekonomika

„V posuzovaném případě tomu však obecné soudy nedostály a do stěžovatelčina práva na podnikání zasáhly, aniž by jasně vyslovily, jaké konkrétní zákonné ustanovení stěžovatelka měla porušit a jak. Soudy sice obecně odkázaly na zákon o ochraně spotřebitele a občanský zákoník, avšak bez bližšího upřesnění, což pro odůvodnění tak zásadního omezení nepostačuje,“ dodala Šimáčková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám