Hlavní obsah

Úspory Čechů ztrácejí na hodnotě nejrychleji od října 2012

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hodnota peněz, které si Češi našetřili, za poslední rok klesla o 3,1 procenta. Meziroční inflace v listopadu zrychlila nejvíce od října 2012, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti předchozímu měsíci spotřebitelské ceny v listopadu vzrostly o 0,3 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„Meziroční zrychlení listopadového cenového růstu bylo ovlivněno především cenami potravin. U řady z nich došlo po říjnovém poklesu k růstu,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

„Příkladem může být cukr, jehož cena v říjnu klesla o 6,9 procenta a v listopadu naopak vzrostla o 13,6 procenta. Dále rostly ceny vepřového masa, ovoce a zeleniny,“ dodala.

Zdražují potraviny, rostou náklady na bydlení

Vepřové maso zdražilo meziročně o 13,3 procenta. Ceny uzenin stouply o 10,2 procenta, ovoce o 16,2 procenta, zeleniny o 11,8 procenta.

Cena vajec před Vánoci stabilní, máslo zdražuje

Vánoce

Největší vliv na inflaci měly ceny bydlení. Nájmy zdražily meziročně o 3,8 procenta. Ceny vodného a stočného vzrostly oproti loňskému listopadu o 2,6 procenta, elektřiny o 11,5 procenta, tepla a teplé vody o 4 procenta a zemního plynu o 3,4 procenta.

Inflace nad tolerančním pásmem ČNB

„Růst cen v Česku nabírá na rychlosti. Inflace se už nachází mírně nad tolerančním pásmem České národní banky (ČNB),“ připomněla ekonomka a ředitelka společnosti Bondster Jana Mücková.

ČNB od prosince 2005 cílí na dvouprocentní inflaci. Nicméně má takzvané toleranční pásmo mezi jedním a třemi procenty. Právě tuto horní hranici teď inflace překonala.

„Očekávám, že cenové stabilitě bude muset v budoucnu pomoci rychlejší zvyšování základních úrokových sazeb. Vše nasvědčuje tomu, že by ceny měly v příštím roce růst svižnějším tempem,“ doplnila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám