Hlavní obsah

USA zvýšily cla, obchodní rozhovory USA a Číny ale pokračují

Washington

Spojené státy od půlnoci (6:00 SELČ) zatížily dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD (4,6 bilionu Kč) clem ve výši 25 procent místo nynějších deseti. Čína podle agentury Reuters vyslovila nad zvýšením cel politování a uvedla, že bude nucena učinit odvetné kroky. Ve Washingtonu mezitím pokračují americko-čínské obchodní rozhovory, které za čínskou delegaci vede vicepremiér Liou Che.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

CNN ve čtvrtek uvedla, že pokud se dvoudenní rozhovory, které v pátek ve Washingtonu skončí, budou dobře vyvíjet, USA zřejmě nová cla uplatňovat nebudou. Následně ale CNN sdělila, že nic nenasvědčuje tomu, že by prezident Donald Trump chtěl zvýšení cel pozdržet. Podle agentury Bloomberg jednání přinesla jen nepatrný pokrok.

„Právě jsem volal někomu, kdo má blízko k vyjednáváním ve Washingtonu, a bylo řečeno, že obě strany právě dokončily čtvrteční rozhovory. Další jednání bude v pátek ráno amerického času. Jinými slovy, jednání se protáhne za dobu, od kdy USA začínají navyšovat cla,” napsal ještě před zvýšením cel na Twitteru šéfredaktor čínským státem vlastněného deníku Global Times Chu Si-ťin.

Ještě před začátkem čtvrtečních rozhovorů Trump řekl, že dostal od svého čínského kolegy Si Ťin-pchinga dopis. Trump také prohlásil, že věří, že se obchodní dohodu tento týden podaří uzavřít.

Trump se ve čtvrtek sešel s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí, aby spolu projednali možnosti, jak předejít neúspěšnému jednání o dohodě. Trump řekl, že rozhovory se Čína snaží sabotovat tím, že chce znovu otevřít již dohodnuté části nových ujednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám