Hlavní obsah

USA váhají s prodejem divize IBM čínské společnosti Lenovo

Novinky, ČTK, Bloomberg
SAN FRANCISCO

Americké úřady by mohly společnosti IBM zabránit prodat počítačovou divizi čínské společnosti Lenovo. USA se bojí, že by Čína v takovém případě mohla v USA provádět průmyslovou špionáž a její výsledky pak použít ve svém vojenském programu. Lenovo má IBM za divizi zaplatit 1,25 miliardy dolarů.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Odpoledne se MHD zastavila i na sídlišti Jižní Svahy.

Článek

Výbor pro zahraniční investice se konkrétně obává, že by Čína mohla poslat špióny do závodu v Severní Kalifornii. "IBM spolupracuje se všemi vládními úřady a bere na vědomí jejich pohled na tuto transakci," řekl mluvčí společnosti Edvard Barbini.

Lenovo a IBM oznámily sloučení začátkem prosince. Americká společnost se pod výkonným ředitelem Samuelem Palmisanem oprošťuje od všech částí, jejichž tržby klesají. Chce se soustředit hlavně na komunikační poradenství pro firmy.

Lenovo je osmý největší výrobce počítačů na světě. Sloučením s IBM by se stal třetím největším.

USA se bojí čínských podniků

Transakce se nelíbí trhu v USA ani v Číně. Představuje riskantní spojení dvou cizorodých podnikatelských kultur a analytici se také obávají nezkušenosti Lenova na zahraničních trzích. Mnozí se bojí, že Lenovo by po expanzi mohlo začít na domácím poli ztrácet v důsledku agresivního nástupu větších konkurentů Dell a Hewlett-Packard.

Americké regulační úřady v minulosti několikrát zablokovaly investice čínských firem v USA, právě kvůli strachu ze špionáže a následkům pro národní bezpečnost.

V roce 2003 překazily nabídku hongkongského konglomerátu Hutchison Whampoa na koupi zkrachované telekomunikační firmy Global Crossing. V roce 1999 USA zastavily prodej satelitní produkce konsorciu vedenému Číňany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám