Hlavní obsah

USA jsou připraveny podpořit stabilizační fond EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/New York
Aktualizováno

Spojené státy jsou připraveny podpořit rozšíření evropského stabilizačního fondu. Uvedla to ve středu agentura Reuters, která se odvolává na zdroj z americké administrativy. Washington by k tomu patrně využil Mezinárodní měnový fond (MMF), jemuž by poskytl více peněz. Ceny akcií po zprávě zrychlily růst, výrazně zpevnilo také euro.

Foto: Yves Herman, Reuters

Článek

"Mluví o tom hodně lidí. Myslím, že o tom hovořila také Evropská komise. Je to ale na Evropanech. My bychom za těchto okolností určitě využili Mezinárodního měnového fondu," řekl činitel. Evropský stabilizační fond má nyní k dispozici 750 miliard eur (asi 18,7 biliónu Kč).

"Je zřejmé, že na trhu jsou teď velmi vážné problémy. V květnu to bylo Řecko, teď je to Irsko a Portugalsko. Pokud se to začne šířit, pak to bude obrovský problém pro celou globální ekonomiku," cituje Reuters činitele, který si nepřál být jmenován.

Euro krátce po zprávě vyrazilo prudce vzhůru a vůči dolaru se vyšplhalo až na 1,3180 USD. V úterý jednotná evropská měna v závěru obchodování v USA končila na 1,3011 USD, za necelý den se tak její kurz zvýšil zhruba o 1,3 procenta.

Růst zrychlily také americké akcie, Dow Jonesův index měl po zprávě zisk 2,2 procenta, Nasdaq Composite přidával 2,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám