Hlavní obsah

Úrokové sazby hypoték klesly na rekordních 3,08 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná úroková sazba hypoték v dubnu klesla na 3,08 procenta, a dostala se tak na nejnižší hodnotu od doby sledování ukazatele. Důvodem byly jarní akce bank. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Zájem o hypotéky s nízkými sazbami stále roste.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Letos v dubnu bylo sjednáno 7514 hypoték a jen těsně nebyl překonán rekord z prosince 2012, kdy bylo sjednáno 7637 hypotečních úvěrů. Klienti bank si však berou o něco nižší hypotéky, objemy půjček proti minulému měsíci lehce klesly. V dubnu si klienti bank pořídili hypotéky za celkem 11,9 miliardy korun. Po dlouhé době také klesla průměrná výše hypotéky, a to na 1,585 miliónu Kč. Kolem této úrovně se hypotéky pohybovaly naposledy v polovině roku 2006.

"Nízká cena zdrojů v kombinaci s přijatelnými inflačními očekáváními a s náznaky, že restriktivní opatření měnové politiky v blízké budoucnosti nepřipadají v úvahu, připravily půdu pro další dno úrokových sazeb hypotečních úvěrů," uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Banky mají podle něj výrazné přebytky peněz, ale vzhledem k nízkým výnosům státních dluhopisů a vyšší opatrnosti v důsledku ekonomické situace mají málo alternativ k jejich výnosnému umístění.

V dubnu nabrala na obrátkách kauza ohledně vrácení poplatku za vedení úvěrového účtu. Iniciativy posbíraly přes 310 000 plných mocí a první žaloby se dostanou k soudu během června. Přihlásit se o zpětné vyplacení poplatku mohli klienti do konce dubna.

Aktuální úrokové sazby a sazby refinancování hypoték můžete porovnat na hypotéční kalkulačce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám