Hlavní obsah

Úřady práce možná přispějí na dojíždění

Novinky, Jaroslav Veselý
ČESKÁ REPUBLIKA

Úřady práce budou možná přispívat zaměstnavatelům na dopravu pro lidi, kteří dojíždějí ze vzdálených míst na směnný provoz. pokud ovšem bude přijat nový zákon o zaměstnanosti, který chystá ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

Úřady práce už dlouho poukazují na to, že jen dotovat nově vytvářená pracovní místa nestačí. "Když na Tachovsku někdo vytvoří pracovní příležitost, dostane od nás 20 tisíc korun. Já ale vím, že za 20 tisíc korun využitých jako příspěvek na dopravu dostanu z vesnice čtyři lidi do práce a udržím je v ní celý rok," potvrdil ředitel zdejšího ÚP Jaroslav Stehlík.

Tzv. dopravné by už od příštího roku mohly úřady práce vyplácet přímo z peněz poskytovaných každoročně na aktivní politiku zaměstnanosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí by tak vlastně nevydalo žádné peníze navíc.

"Aby se daly prostředky na aktivní politiku zaměstnanosti použít i jako příspěvky na dopravu, bude zapracováno v připravovaném zákoně o zaměstnanosti. Chceme lidi motivovat, aby za prací dojížděli a nezůstávali doma na podpoře," potvrdila Právu tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Prejdová.

Podle ní by mohl zákon vstoupit v platnost už příští rok, pokud ho vláda schválí a najde ve Sněmovně i Senátu potřebnou podporu. Zda na příspěvek dosáhnou všichni dojíždějící, nebo jen ti z nejvzdálenějších míst, zatím není jasné. "O všem se bude ještě vyjednávat," dodala Prejdová.

Dojíždění z vesnic je nemožné

Zvláště v příhraničních regionech jsou při hledání místa dopředu diskvalifikováni všichni, kdo bydlí na vesnicích. "Kdybych jezdil autobusem, dostanu se jen na první směnu. Na odpolední a noční ne. I když mám Škodovku předělanou na plyn, stojí mě to přes 1000 korun měsíčně," spočítal Tomáš Holík z obce Rybník na Domažlicku, který najezdí denně kolem 50 kilometrů.

"Na Klatovsku je tento měsíc bez práce 3234 lidí. Přimět někoho k dojíždění je nemožné, z vesnic nic nejezdí. Kdybychom část z 11 miliónů korun na aktivní politiku zaměstnanosti mohli dát firmám na dopravné, nezaměstnanost klesne," je přesvědčena ředitelka ÚP Marie Bučková.

Některé firmy dávají příspěvky na dopravu ze svého. Jsou to ale výjimky. "Měsíčně projezdíme 2000 korun. Zaměstnavatel nám dává příspěvek čtyři stovky," potvrdily zaměstnankyně firmy Sysmotronic v Boru u Tachova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám